Mor & son byter lokal

Det har gått trettiofem år sedan Annika Holmgren Nadjafi och Mohammad Nadjafi slog upp portarna för Galleri Orient i det gamla magasinet på Köpmansgatan. Ungefär trettio år senare öppnade sonen Djavad sitt mäklarkontor en bit bort i samma byggnad och nyligen genomfördes så ett generationsskifte när butiken och kontoret bytte plats.

nadjafi1

Året var 1980 när butiken öppnade. Efter att ha levt fem år i Teheran valde familjen att flytta till Sverige och Annikas hembygd. Med sig i bagaget fanns intresset för konsten och mattorna och genom åren skulle många ton mattor komma att importeras via Europa till lilla Båstad i norr.

I augusti 1987 parkerade en lastbil utanför butiken. Efter sex års planering hade Mohammad och Annika lyckats importera hela femton ton mattor genom Turkiet, Bulgarien. Jugoslavien, Ungern, Tjeckoslovakien och Tyskland. Och detta är bara en av historierna som går att följa i pärmen där Annika har samlat alla minnen och urklipp från åren som gått.
– På senare år har lokalen varit lite för stor och samtidigt var Djavad trångbodd, berättar Annika. Så vi bestämde oss för att byta lokaler helt enkelt och nu har jag en butik som är lagom stor samtidigt som Nadjafi & Kristensen Fastighetsförmedling har
kunnat växa!

Det nya mäklarkontoret har genomgått en totalrenovering och det syns att Djavad ärvt föräldrarnas intresse för konst och mattor. Hela renoveringen tog bara någon vecka och det var förmodligen en del båstadbor som inte ens han märka att generationerna bytte plats. Men nu är alla bitar på plats och det märks att både Annika och Djavad är mycket nöjda med sina nya lokaler. Ibland behöver man inte flytta långt för att få förändring, det kan bevisligen räcka med några meter.
– För oss var nya lokalerna högprioriterat, berättar Djavad. Vi har växt väldigt mycket de senaste åren och vi var trångbodda. Nu har vi platsen och kan fortsätta att utvecklas och växa om vi vill!