Mars Madame – från Hjärnarp till Hollywood

Mars Madame Foto: Pressbild

Som många andra kämpade Jessica Bergkvist med att finna meningen med livet. Barndomen och ungdomsåren präglades av kontakten med djur och musik men samtidigt med att försöka passa in. Åren gick och Jessica fick inte ro, istället växte en oro som resulterade i en svår livskris. Ur krisen fann Jessica kraften, hon behövde söka svaret på om hennes drömmar var möjliga att nå. Med väskan packad och antagen vid Musicians Institute i Hollywood började resan. Nu har Jessica släppt sin debutsingel under artistnamnet Mars Madame och har hittat livsglädjen som låtskrivare och musikproducent.

När Jessica gick på Rönnegymnasiet spelade hon fotboll i Hjärnarp och hade en häst som hette Pippi. I hennes huvud surrade musik och hon sjöng så ofta hon hade tillfälle. Utåt sett hade hon ett fantastiskt liv.
– Ändå kände jag mig inte hemma någonstans och dagdrömde väldigt mycket vilket åtminstone gav mig en liten känsla av ro och tillhörighet. Jag kände mig inte sedd för den jag var och kände mig därför väldigt, väldigt ensam trots att jag hade en del vänner och många hobbys, berättar Jessica.

Från tonåren och upp till vuxen ålder hittade hon inte en plats bland andra människor som kändes rätt. Jessica försökte passa in, såg hur andra människor fann sin lycka och provade leva på samma vis.
– Jag blev duktig på att anpassa mig men kände samtidigt att livsgnistan i mig blev svag. I mig fanns ett stort svart hål och jag saknade mening med livet. En känsla jag bar inom mig till jag var 33 år, det blev många års kämpande.

En dag rämnade allt

Vid denna tid var Jessica förlovad och hade ett bra jobb. Hon fann sitt lugn med hunden Eros men ändå höll inte kulisserna. En dag rämnade allt.
– Plötslig stod jag mitt i en krisreaktion där jag var så rädd för mitt eget liv att jag mer eller mindre skrek efter hjälp. Jag blev sjukskriven och fick gå i psykoterapi under sex månader. Under terapin skedde förändringen som blev avgörande. Psykoterapeuten såg mig och kunde läsa mig som en öppen bok. Hon hjälpte mig förstå mig själv och när jag blev bekräftad genom att hon sa att jag var annorlunda kunde jag komma till en fas med acceptans och där kom vändningen.

Nu fanns modet. Meningen med livet blev tydlig och drömmen skulle jagas. Ett motto myntades; ”Om det kanske går att ro i hamn, så varför inte gå all in?”
Jessica hade redan spelat i band och visste att drömmen om att skapa musik krävde att hon satsade lika stort som hon drömde. Därför sökte hon till en skola i Hollywood, The Musicians Institute, och kom in.
– När jag flyttade till Los Angeles och mitt nya liv började ta form kände jag mig både sedd och uppskattad, här kände jag mig hemma på alla möjliga plan.

Detta var i september 2016. Nu har Jessica avslutat utbildningen och arbetar som låtskrivare och musikproducent. Under artistnamnet Mars Madame släppte hon i våras sin debutsingel Last Weekend som dessutom uppmärksammandes av Global Music Awards som utnämnde henne som bronsfinalist i genren ”emerging artist” som betyder nyuppkommen artist. Nu brinner Jessicas glöd igen och hon mår bra.
– Nu är jag enormt driven och hugger ständigt tag i nya idéer. Just nu är jag i startfasen av tre olika projekt som dessutom spänner över områden jag inte rört vid tidigare vilket gör det extra spännande. Utan att avslöja för mycket ännu kan jag berätta att det berör fashion, inspirerande livshistorier och spiritualitet. Med min kunskap och nätverket omkring mig här tror jag det kommer gå alldeles utmärkt.

Jessica kan idag förstå sig själv ur en ny synvinkel och se tillbaka med viss tacksamhet på de krisrelaterade åren som formade henne till den hon är idag.
– Jag skulle gissa att jag analyserar mig själv lika mycket om inte mer än vad jag analyserar mina låtar. Musiken gör mig till en bättre människa. Här finner jag mitt uttryck och dessutom kan jag synliggöra, bekräfta och acceptera mina egna känslor. Det är musiken som fenomen som får mig att behålla intresset för musiken och det är öppenheten och det stora mod bland låtskrivare som får mig att känna mig hemma.

Musikens kraft

Mars Madame är artisten med ett glänsande uttryck. Hon utstrålar en stark kvinnlig pondus i blicken och med en livshistoria som kan hjälpa andra som känner sig vilsna och annorlunda. Förmodligen är Jessica född till artist. När livskrisen kom var hon smart och tog emot hjälp vilket hjälpte henne finna denna nya väg i livet. Genom att vara sann mot sig själv har hon nu formats till en stark kvinnlig förebild.
– Musik har en enorm kraft och jag fullständigt älskar hur den berör mig på djupet och jag ser även hur andra berörs. Jag inte bara älskar musiken i sig utan är också väldigt intresserad av människorna bakom musiken. Musik är en väg för kommunikation, en tröst, ett uttrycksmedel, en sammanförande och en identitet.
Jessica har efter en lång process fått fortsatt visum för de närmsta tre åren och stannar i USA ett tag framöver för att fortsätta skapa musik för sig själv och andra.
– Jag börjar rota mig här och funderar även på att starta ett band igen, jag älskar den livsstilen. När jag bodde hemma i Skåne sjöng jag flera år i rockbandet Vaganza Trailerpark och vi var ett härligt gäng.

I Hollywood glider hon nu omkring och känner lycka på riktigt. Här umgås Jessica med likasinnade, dricker drinkar under palmer, slappar vid poolen och löptränar bland kaktusarna i nationalparken Runyon Canyon Park.
– Vad jag lärt mig om livet och mig själv så här långt är det att om du hittar något du är passionerad över så ta hand om det. Du behöver inte prestera på max hela tiden. Om du behåller din passion vid liv och lär dig vila när du behöver så kommer framstegen av sig själv.
Jessicas favoritcitat får avsluta reportaget “No amount of security is worth the suffering of a mediocre life chained to a routine that has killed your dreams” / Maya Mendoza