Månadens bjäreprofil: Hampus Viebke

Även om ishockey kanske inte är det första man tänker på nu i sommarvärmen, är det bara en månad sedan Sverige välförtjänt vann VM. Vidare finns det de som redan längtar så smått till nästa vintersäsong. I vår artkelserie om intressanta Bjärebor har turen kommit till Hampus Viebke, den unge hockeyexperten och Röglefantasten från Förslöv.

viebke1

Nioårige Hampus Viebke mer eller mindre föddes i grönvita kläder, då både pappa, Johan Viebke, och mamma, Sara Nilsson, har hjärtan som slår hårt för Rögle. Äpplet faller, som bekant, inte långt från trädet och Hampus lärde sig älska Ängelholmslaget ungefär samtidigt som han lärde sig krypa.
– Hockey är det roligaste jag vet och det finns inget bättre än att gå på match, berättar han. Redan kvällen innan börjar det pirra i magen. Ibland drömmer jag till och med om klubbor och puckar på natten.

Hampus har många glada minnen från Lindab Arena. Han ler brett när han beskriver hur Rögle krossade Malmö Redhawks med 6-0. Med än större entusiasm berättar han om när han fick den norske landslagsbacken Alexander Bonsaksens klubba, med en personlig signering. Den största höjdpunkten hittills var dock lunchen med det kanadensiska stjärntvillingparet Cam och Chris Abbott.
– Mina gudföräldrar lyckades ordna så att jag fick träffa dem, förklarar Hampus med stolthet i rösten. De kan lite svenska, så vi pratade ganska mycket under maten. Jag fick höra historier om när de var barn i Kanada och precis hade lärt sig åka skridskor. Det var jättespännande och de är verkligen snälla killar, båda två!

viebke2På Bjärehalvön är Hampus känd som ”det levande hockeylexikonet”. Mycket riktigt har han inte heller några svårigheter när intervjuteamet testar honom med kluriga frågor som ”vem är Rögles nye sportchef ” eller ”vad heter lagets schweiziske målvakt”.
– Anders ”Masken” Carlsson och Martin Gerber, kommer svaren, som skjutna ur en kanon.

Sin verkliga storhet visar Hampus när vi försöker ställa honom mot väggen genom att undra när Rögle BK grundades. Svaret ”1932” tycks först vara felaktigt, då 1921 ofta anges, men en dubbelkoll visar att unge herr Viebke har stenkoll på hockeyhistorien. 1932 valdes nämligen idrottsföreningens första styrelse, vilket gör att svaret självklart måste godkännas.
– Jag sa ju det, skrattar Hampus och skakar lätt på huvudet åt vår bristfälliga allmänbildning.

Drömyrket är självklart lagkapten för Rögle, men Hampus har en ”plan b” om den egna hockeykarriären inte skulle bli så framgångsrik som han hoppas.
– Det skulle vara kul att köra lastbil också. Eller bli ambulansförare och hjälpa människor som snabbt måste till sjukhuset.

Med rötter i Förslöv och Torekov är Hampus en tvättäkta Bjärepåg. Även om han leker med tanken att flytta till Helsingborg när han blir stor (”för då hade jag ju kunnat titta på alla HIF:s hemmamatcher”) talar mycket för att han blir sin hembygd trogen.
– Kanske köper jag en bondgård i Grevie, funderar han. Det skulle vara roligt att ha några kor och hästar att ta hand om. Sen är det bra att bo rymligt, så att man kan bjuda släkt och vänner på grillfest ibland.

För Hampus är Hallandsåsen och de stora skogarna det bästa med Bjärebygden.
– Man kan ju klättra i träd, plocka svamp och se vilda djur här. Det går inte lika lätt för dem som bor inne i stan.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut?
– Jo, på förmiddagen skulle jag hjälpa farmor att sätta potatis i Torekov. När vi jobbat klart skulle vi bada och äta glass. Efter det skulle jag åka och hälsa på morfar i Kvinnaböske. Han och jag skulle köra traktor tillsammans. Sen blir det ett riktigt hamburgarkalas på kvällen. Mmm…

Hampus Viebke
Ålder: 9
Äter: Köttbullar med potatis
Dricker: Coca Cola
Lyssnar på: Eric Saade
Tittar på: 112 – På liv och död

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson