Lii Schacht är tillbaka på Bjäre

Lii Schacht är tillbaka på Bjäre Foto: Anna Matre, Bjäreliv

För tre år sedan kunde naprapaten Lii Schacht dött av en skallblödning efter boxningsträning i Dubai. Tur nog var hon inte ensam när hon blev medvetslös och kunde föras till sjukhuset där de räddade hennes liv. Lii som har rötterna på Bjäre valde efter ett års återhämtning i Dubai att återvända hem till Båstad.

Lii är uppvuxen på Bjäre med föräldrar som drev både stuteri och bageri. Redan som sexåring var hon tävlingsintresserad hon börja tävla med sin ponny. Under hela ungdomen var ridningen och hästarna hennes stora intresse och det tog henne till Tyskland där hon arbetade med hästar efter gymnasiet.
– Det var några fantastiska år då jag tävlade hoppning i SM, lag SM och var dessutom med i landslaget. När jag var i Tyskland funderade jag på att bli polis men eftersom mitt intresse för kroppen och träning var stort fastnade jag istället för naprapatutbildningen.

Naprapat och boxare

Fem år senare, 2012, var Lii legitimerad naprapat och flyttade hem till Båstad för att arbeta i ett multimodalt smärtteam som då utgick från Hälsohuset i företagsbyn.
– Det var en oerhört lärorik tid där vi arbetade i ett team med läkare, psykologer, fysioterapeuter och naprapater. Min kunskap kom senare till god användning för egen del visade det sig.

När Lii studerade i Stockholm började hon träna boxning. Även om hon trivdes med sitt arbete i Båstad fanns en dragningskraft inom henne att bege sig utomlands i yrket och även fortsätta på en högre nivå med boxningen.
– Jag började boxas som 22 åring och gick min första amatörmatch mot Michaela Lauren, en tjej som sedan gjort en stark proffsboxarkarriär. Själv vann jag SM-guld i boxning 2009 och gick 45 amatörmatcher i Sverige. När jag sedan
hamnade i Dubai av några lyckliga omständigheter tog jag tag i boxningen på allvar och skaffade proffslicens.

Tränade kungafamiljens fruar

Att Lii hamnade i Dubai där hon sedan tillbringade drygt fyra år var tack vare att hennes bror behövde resesällskap och att en kurskamrat från naprapatutbildningen befann sig i Dubai och behövde en kvinnlig terapeut i sitt team.
– En gammal kurskompis såg mina inlägg från Dubai på sociala medier och undrade om jag träffat Ian. Det visade sig att Ian, en annan kille i naprapatklassen före mig, öppnat klinik i Dubai och behövde en kvinnlig terapeut. Och på den vägen är det, jag flyttade ner.

Lii Schacht är tillbaka på Bjäre Foto: Anna Matre, Bjäreliv
Lii Schacht är tillbaka på Bjäre Foto: Anna Matre, Bjäreliv

I Dubai trivdes Lii och kände sig hemma på ett sätt hon inte gjort någonstans tidigare. Hon arbetade som PT till kungafamiljens fruar och döttrar och behandlade högt uppsatta personer.
– Jag började träna på en lokal boxningsklubb där en amerikansk tränare peppade mig och jag skaffade proffslicens i boxning.
Innan den allvarliga hjärnblödningen, som höll på att ta livet av Lii, hann hon gå två proffsmatcher. Hon älskade sitt liv och boxningen var så mycket mer än att bara slåss.
– Gemenskapen i boxningskretsar är tajt och familjär. Man tränar och gläds så mycket tillsammans, det är svårt att beskriva men för att vara en individuell sport är det en tillhörighetskänsla som är oerhört betydelsefull för mig.

Överlevde en hjärnblödning

Efter en ganska intensiv träningsvecka var Lii på väg ut för att löpträna med en god vän, hon kände sig ovanligt trött och konstig. Hennes löparkompis var borta en kort stund för att hämta sina skor och när han kom tillbaka var Lii medvetslös.
– De har berättat att jag låg där alldeles blå i ansiktet och började kräkas kraftigt, hade han inte varit där och kallat på hjälp hade jag troligtvis kvävts.

Efter skyndsam ambulanstransport till ett sjukhus i Dubai upptäcktes en blödning mellan hjärnhinnorna som tryckte på hjärnan och de behövde operera direkt för att Lii skulle överleva och förhoppningsvis bli återställd.
– När jag vaknade efter operationen kunde jag inte prata och min vänstra sida av kroppen var helt ur funktion. Det spelade ingen roll att jag tänkte att jag ville röra mig, det gick inte.

Nästan helt återställd

Det blev ett år av återhämtning i Dubai innan Lii bestämde sig för att hon ville återvända till sina rötter. Föräldrarna och syskonen är viktiga för henne och med Båstad som bas vill hon nu fortsätta sitt liv på alla plan.
– Jag är nästan helt återställd, det som finns kvar är en hjärntrötthet som begränsar hur mycket jag orkar, men det är något jag lärt mig hantera genom god planering och sund livsstil. Ett tag var jag ganska bitter och tänkte att jag lika gärna kunde dött i ringen, men nu är jag tacksam över att jag lever och försöker göra det fullt ut.

Handskarna har hon lagt på hyllan men mycket annan träning går alldeles utmärkt.
– Träning är fortfarande viktigt för mig men även alla andra hälsoaspekter. Jag arbetar vidare som naprapat och finns på Hotel Skansens spaavdelning. Klassiska naprapatbehandlingar är den huvudsakliga uppgiften men jag arbetar även som personlig tränare och håller en del föreläsningar.

Bjäre är nära till allt

Naprapathögskolan i Stockholm har anlitat Lii och hon föreläser nu på utbildningen och är med och formar framtida kolleger.
– Att bo här på Bjäre är så oerhört härligt, här finns allt och jag kan snabbt ta mig var jag vill i världen för att bredda min arbetsplats.

Att boxningen var nära att ta livet av henne är inget som gör att hon avråder andra från att boxas.
– Man ska göra saker i livet som gör en lycklig, allt kan hända och man vet aldrig när. Nu har jag hittat kärleken i en Bjärebo och hoppas bygga framtiden här med honom.