Kläder av bambu

Efter att under många år ha arbetat inom produktutvecklingen på IKEA i Älmhult kände Lena Brandt Persson att det var dags att satsa på ett nytt projekt. I samband med att hon och maken flyttade till Helsingborg började hon se sig om efter nya projekt och det ena ledde till det andra.

bambu-1

Idag kombinerar hon ideell coaching för unga entreprenörer med design, import av kläder i bambu under varumärket Pura of Sweden.

Hur kom det sig att du hamnade i den här branschen?
– Jag har länge haft ett intresse för det hälsosamma livet och till detta räknar jag även kläderna vi bär, de är trots allt det vi har närmast huden. Jag hade hört talas om bambun och kände att jag ville veta mer. Det är nu ett år sedan och det rullar på i full fart.

Håller du själv i alla delar av verksamheten?
– Ja det skulle man kunna säga. Med min bakgrund inom produktutveckling trivs jag när jag kan följa produkten från idé till butikshyllan och det är samma sak här. Jag arbetar med allt från kontakt med fabrikerna till designen och försäljningen. Sedan tar jag in hjälp när det behövs, som yogakläderna där jag haft mycket hjälp av en tjej som arbetar som yogainstruktör.

Var tillverkas kläderna?
– Jag arbetar idag med två väldigt bra fabriker i Indien och Kina. Båda är ganska små och jag har direktkontakt med ägarna. Det är inte de billigaste fabrikerna men det är de bästa som jag ser det.

Hur miljövänliga är kläderna?
– All bambu odlas med väldigt lite vatten och helt utan gödning och besprutning. Fram till att bambun skördas kan man säga att all bambu är miljövänlig, därefter kan tyget tillverkas med eller utan kemikalier, jag arbetar utan kemikalier i en process där bambun rengörs med biologiska enzymer.

Finns det inte några nackdelar då?
– Den största nackdelen skulle vara att folk i allmänhet inte känner till bambuns alla fördelar, det är en helt unik produkt som är antibakteriell, slitstark, mjuk och bra för kroppen. Men än så länge är vetskapen om detta begränsad hos den breda allmänheten men utvecklingen går snabbt, på bara några år har bambu som textil ökat väldigt mycket och jag tror att materialet kan gå om bomull inom en relativ snar framtid.

Hur ser prisbilden ut?
– Bambu är dyrare att framställa än bomull men likväl inte dyrt. För egen del har jag kapat kostnader genom att ha försäljningen via e-handel och här på lagret i Torekov. Mina tränings- och fritidskläder har en bra prisbild och framförallt är de bra för de som bär dem, man mår bra av bambu.

Som produktutvecklare, hur ser framtiden ut?
– Haha, nu har jag precis tagit in organiska halsband i sortimentet och lite mer sådant är på gång men jag skyndar långsamt. Nu väntar jag på att någon ska börja tillverka bambu-te. Eftersom bambun aldrig besprutas och gödslas och är antibakteriell borde bladen vara perfekt att göra te på.

Vill du veta mer om Lenas kollektion eller hennes företag kan vi rekommendera att du tar en titt på puraofsweden.se.