Kiropraktorn som vill göra skillnad

Andreas Knutsson menar att hans roll som kiropraktor till stor del är att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv genom den självläkande förmåga som vi alla bär med oss i våra gener. Genom sitt yrkesval vill han göra skillnad för andra människor och alla de som besökt honom på kliniken på Båstad Företagsby kan säkert intyga att han lyckas med detta dagligen.

När Andreas för fyra år sedan öppnade sin kiropraktikklinik i Båstad hade han sedan tidigare drygt fyra års erfarenhet inom yrket på en klinik i Helsingborg samt en fem år lång utbildning på Syddansk Universitet i Odense bakom sig. Under åren som gått sedan öppningen har företaget utvecklats och patienterna blivit fler och fler och i våras genomfördes en större ombyggnad och renovering av lokalerna för att i framtiden kunna anställa ytterligare en kiropraktor.
– Idag har jag ofta ganska långa väntetider så det är såklart att en kiropraktor till skulle kunna hjälpa upp detta i framtiden, menar Andreas. Redan idag har vi förstärkt med massagedelen men det finns ett rum ledigt för en framtida kiropraktor också.

Läget i Båstad Företagsby beskriver han som perfekt. Här är nära till såväl Båstad som andra delar av Bjäre och bra tillgänglighet med parkering och liknande. Även det faktum att han ligger mitt bland många företag lyfter han som en styrka, såväl det faktum att han är omgiven av potentiella kunder som kompetensen som finns bland de andra i byn tycker han är väldigt positiv.

En kiropraktor arbetar med leder, muskler och nervsystemet och det är huvudsakligen problem kring rygg, nacke och rörelseapparaten som man arbetar kring. Andreas berättar att han som kiropraktor arbetar såväl preventivt som när patienten redan har fått ett problem och har ont.
– Som jag ser det så är det preventiva arbetet väldigt viktigt. Rygg- och nackproblem är en av världens fem allvarligaste samhällsproblem idag och med den livsstil som vi har idag så ökar det hela tiden. Vi är alltmer stillasittande och arbetar ofta i fel positioner och liknande.

Kiropraktorer är utbildade som primärvårdgivare, precis som läkare och tandläkare, och utbildningen som Andreas gick i danska Odense är en kombinerad utbildning för läkare och kiropraktorer.
– Vi har idag ett nära samarbete med sjukvården och har rätt att skriva remiss till dem samtidigt som de skickar patienter till oss, berättar Andreas. Kiropraktor är idag en skyddad yrkestitel vilket skapar en väldigt hög nivå på de som utövar yrket.

Bland patienterna finns människor i alla åldrar, från barn till pensionärer och även en del elitidrottare. Enkelt kan man förklara behandlingen som att den innehåller tre steg. Första steget handlar om smärtlindring, det andra om att rehabilitera och det tredje steget är det preventiva som handlar om att undvika att problemen kommer tillbaka igen.
– Mitt mål är att göra skillnad för de människor jag behandlar och samtidigt hjälpa kroppen att själva läka och hantera de problem som uppstått. Vår kropp är självläkande men den kan behöva lite hjälp för att komma igång och där kommer jag in med den kunskap jag har, avslutar Andreas.

När jag lämnar Andreas möter jag en pappa och hans son i dörren. Ute skiner solen för fullt och jag kan inte låta bli att förundras över den fantastiska miljön kring Båstad Företagsby. Det är svårt att tänka sig en bättre plats för en verksamhet vars syfte är så enkelt som att hjälpa människor att må bättre.