Hickorygolfarna på Båstad GK

Hickorygolfarna på Båstad GK. Foto: Peter Jakobsson

De träffas en gång i veckan och inleder med en öl under trevliga former. Med sina gamla klubbor och med kläder liknande de från golfens begynnelse går de sedan ut och spelar golf med stor glädje. Hickorygolfen växer och blir allt populärare.

– Vi träffas, har lite kul och spelar historisk golf med gamla klubbor som är från 1935 och äldre. Det blir inte så stelt som det annars kan bli med golfandet, säger Pelle Hagander som är ordförande för Båstad GKs hickorysektion.

Hickorysektionen på Båstad GK är inte mer än fem år gammal.

– Jag hade varit med på några tillställningar där folk hade klätt upp sig enligt det gamla stuket och såg då hur kul de hade. Då tänkte jag att det borde vi ha här på klubben också och tog initiativet till detta. Golfklubben gick med på att skapa en hickorysektion som jag blev ordförande för, berättar Pelle.

De är ett 30-tal golfare som ingår i sektionen och de träffas och spelar under lättsamma former minst en gång i veckan under säsong. Oftast är det runt 10-15 som dyker upp per speltillfälle.

– Med våra gamla klubbor blir det roligare att spela. Det blir lättsammare och vi garvar lite mer vilket är poängen med det hela, förklarar Pelle.

– Går man med vanliga klubbor och missar blir man förbannad. Med hickoryklubborna blir du glad om du träffar, tillägger Stefan Nilsson som också är inbiten hickorygolfare.

– Med de gamla klubborna måste man slå försiktigare och skapa harmoni i slagen. Det kan man ta med sig till den vanliga golfen sen. Många upplever att de spelar bättre med de vanliga settet efter några hickoryrundor, säger Pelle.

Nu ska Båstad GKs Hickoryavdelning arrangera årets upplaga av SM i Hickorygolf som går av stapeln 4-5 augusti 2018. Många är redan anmälda och med ett maxantal på 130 spelare kommer det bli fullt.

– Det roliga är att till SM kommer det även skottar och engelsmän. Det var ju där som golfen föddes, berättar Pelle.

SM är uppdelat i två moment, ett scratchspel och ett med handikapp. Själva SM går runt bland olika klubbar, senast spelades det i Västerås och detta året blir det Båstad. Vid eventet kommer det att komma säckpipeblåsare och vara lite andra jippon runt hela tävlingen.

– Det är kul att vi får ha det här på klubben då vi har mycket historik som en av de äldsta golfbanorna i Sverige, säger Pelle.

August Lindvall är 22 år och spelar golf på universitet i USA och är hemma över sommaren och har testat hickoryklubborna för första gången. Som flerfaldig klubbmästare är han en rutinerad och duktig golfare.

– Det var coolt och väldigt annorlunda att slå med de gamla klubborna. En helt annan känsla och man måste slå lugnare, berättar August med nyvunnen erfarenhet.

Trots att August inte har någon ambition att bli hickorygolfare så ska han ställa upp i SM och se hur han kan mäta sig med de andra när det är gamla klubbor i bagen.

Hickorygolfen växer i popularitet runt om i landet och utövarna har en stor gemenskap mellan olika klubbar.

– Jag uppfattar inte någon antagonistisk stämning mellan olika klubbar på det sätt som det annars kan vara inom golfandet då vissa tycker deras klubbar är lite finare än andra, berättar Pelle. Man blir biten av att göra detta.

Helst vill de använda klubbor som är från 1935 eller äldre men det finns även nytillverkade klubbor som görs enligt det gamla sättet. Nya skaft kan kombineras med ett gammalt huvud. För att vara med på tävlingar krävs dock att klubborna är gamla på riktigt. Ett äkta hickoryset kan kosta runt 20 000 kronor men även väldigt mycket mer om det finns speciell historia kring klubborna.