Hallå där, Ante!

Tillsammans har de drygt hundra års erfarenhet av branschen. Anders Andersson och hans kollegor på Audio Video kan med andra ord sitt jobb och känner allt och alla i Båstad och på Bjärehalvön. Men hur är det egentligen att vara en relativt liten aktör i en bransch där allt mer kommit att handla om pressade priser och externa köpcentrum?

ante-audiovideoVi träffar Anders strax innan öppning en tisdag. I butiken arbetas det för fullt med att förbereda dagen så vi slår oss ner i fikarummet en trappa ner för en pratstund och naturligt inleder vi med att prata om Experts konkurs, några veckor tidigare.
– Det är ingen hemlighet att detta är en bransch där ett antal stora aktörer slåss och därigenom även slås ut. Jag tror att en del andra branscher är på väg mot samma håll tyvärr, bland annat byggvarubranschen, menar Anders. För vår del handlar det om att konkurrera på de områden där de stora inte har en chans. Vi kan Bjäre och vet vad som funkar här, vi har full-service och vi ska vara en one-stop-shop, som vi brukar säga.

När du köper exempelvis en TV av Anders, eller någon av hans kollegor, får du så mycket mer än bara en skärm att se på. Eftersom de känner sina kunder så vet de oftast vilka behov och förutsättningar som finns, de kan leverera hem utrustningen, montera, ställa in alla kanaler, ta med sig den gamla TV:n tillbaka och så vidare. En modern TV kan ha hela fyra olika kanalväljare så det finns anledning att låta proffsen göra jobbet.
– Vi kan inte mäta oss med de stora kedjornas utbud men till skillnad från dem har vi valt ut varje produkt i butiken för dess egenskaper och styrkor. Vi har ett brett sortiment där vi kan varje produkt utan och innan, berättar Anders.

Audio Video är en kedja med oberoende handlare och butiken i Båstad ägs av Anders. Genom att vara en del av ett större nätverk av handlare får butiken tillgång till bra inköpskanaler, ett gemensamt datorsystem och nationell marknadsföring. Tack vare detta har butiken möjlighet att hålla ett brett sortiment och en bra prisbild.
– Vi har produkter i alla prisklasser och det enda vi egentligen vill är att bjäreborna ska ge oss chansen att visa vad vi kan, skrattar Anders. Vi erbjuder väldigt mycket som gör oss unika och om vi får chansen att visa det tror jag många blir överraskade. Höstens nyheter är bland att vi nu också framkallar pappersbilder och foto till körkort och id-handlingar, medan du väntar. Detta tog vi över när fotografen, ett stenkast bort, nyligen stängde sin butik.

I en bransch i gungning känns det tryggt att ha en butik på hemmaplan som har koll på läget. Anders och hans  kollegor har hittat sin nisch där den personliga servicen och kunskapen kommit att bli den centrala delen i hela verksamheten.
– Vi kan Båstad och Bjäre och vi kan det här med hemelektronik, sammanfattar Anders det hela och vi kan bara hålla med om båda påståendena.