Farlig sömn efter Demonen

Mats Johansson, Foto: Anna Matre, Bjäreliv

Mats Johansson skriver barnböcker, men inte vilka böcker som helst, utan de som utmanar och ändå lockar till mer läsning. Som heltidsarbetande bibliotekarie skriver han lite varje morgon och får inspirationen från sitt liv och arbete på Båstads bibliotek. Hans senaste bok är Farlig sömn.

På biblioteket såg Mats behovet av fler lättlästa böcker som fångar läsaren och ökar lusten till att läsa svårare böcker efterhand. Debutboken Demonen är en nervkittlande skräckis.
– Det är ett av skälen till att de behövs, påpekar han.

Mats fick själv upp intresset för böcker i tidig ålder, han berättar att det förmodligen var högläsningen som hans föräldrar stod för som väckte lusten.
– Jag var nog bara sex år när jag skrev min första bok som jag band själv i ryggen. Den handlade om pojken Ivo som byggde en rymdraket i trä och begav sig ut i rymden, berättar Mats och ler varmt åt minnet.
Farlig sömn som utgivits handlar om Erik som har skollov och hamnar i ett läskigt drama på biblioteket. Bjärelivredaktionen lät några barn i lämplig ålder läsa och recensera boken.

Mårten, 8 år;
”Den var jättebra, jag älskade den. Den tog slut lite för snabbt bara, jag ville bara läsa mer! Den var inte jätteläskig eftersom det inte var några bilder.”

Kerstin, 9 år;
”Boken var bra, först var den som en vanlig berättelse men sen blev den ganska läskig. Bilderna som kom upp i min fantasi var lite äckliga. Jag ville ändå läsa klart för det var så spännande. Jag skulle rekommendera den till andra som vill läsa skräckböcker men gillar man inte det som är lite läskigt blir man kanske rädd”

Elsa, 11 år;
”Spännande och läskig men nästan lite för kort, jag blev alldeles svettig om händerna och lite rädd fast det var ändå en bra bok.”