Ett steg mot ny anläggning

giffen1

Båstad GIF kunde för några år sedan fira hundraårsjubileum som idrottsförening. Genom åren har tusentals medlemmar passerat genom föreningens olika verksamheter inom fotboll, innebandy och friidrott. Den självklara arenan är Örebäcksvallen som sedan 1956 varit basen för verksamheten, en arena som idag långt ifrån fyller de behov som finns.
– Framförallt är det friidrottarna som kommit att bli lidande, berättar Christel Mohlin, när vi träffas på Örebäcksvallen. Tack vare ett stort engagemang från ledare och tränare har våra idrottare nått fantastiska resultat men träningsmöjligheterna är under all kritik.

Efter en rundvandring längs löparbanorna är det svårt att inte hålla med. Att det ens går att träna här är ett under i sig och kanske framförallt ett resultat av starka viljor hos de aktiva idrottarna och ledarna. Ella Baltzarsson, som just nu utbildar sig till ledare tillsammans med vännen Nelly Malmros berättar vad hon tror är nyckeln till de fina resultaten.
– Vi vinner helt klart på vår gemenskap, här tränar vi tillsammans från 10 år upp till 20 år och alla håller ihop. Nelly Malmros, som själv är skånsk mästare i spjut, håller med samtidigt som hon tycker att det är tråkigt att förutsättningarna på arenan tyvärr gör så att egna tävlingar i Båstad är omöjliga.
– Vi har kämpat för en ny arena i många, många år, berättar Christel. Men nu har vi bestämt oss för att vi måste få ihop detta så nu arbetar vi utifrån målsättningen att kunna börja bygga en ny friidrottsdel under 2015 och efter att ni nu fått stiftelsens stöd känns det som att vi är rätt väg.

Stiftelsen som Christel nämner är Sparbankstiftelsen Gripen som, efter att ha sett förutsättningarna för de idrottande ungdomarna, gått in med ett löfte på en miljon kronor för att stödja med nya allvädersbanor. Detta under förutsättning att kommun och näringsliv går in och stöttar projektet ekonomiskt även de.
– Det kapital som bankens kunder varit med och byggt upp genom åren har nu säkrats i Sparbanksstiftelsen Gripen, vilket innebär att vi kan ge tillbaka till bygden. Löftet till Båstad GIF:s friidrottssektion är ett bra exempel där vi visar att vi vill påverka, ta ansvar och göra skillnad för bygden och dess föreningsliv. Vår uppgift primärt är inte att finansiera projekt som kommunen kanske borde löst så därför säger vi att vi tar en del om föreningen själv kan lösa resterande via kommun och näringsliv, säger Jan-Erik Hansson. Stiftelsen beviljade anslag till olika projekt för fem miljoner kronor förra året och målsättningen i år är det dubbla.

Nu är det med andra ord upp till kommunen och näringslivet. Totalt handlar det om mellan fem och tio miljoner som behövs i dagsläget. Idag har klubben klart med löfte från Sparbankstiftelsen samt ett större anslag från Idrottsförbundet genom Idrottslyftet.
– För oss som lokal bank är det fantastiskt att kunna vara en del av det engagemang som stiftelsen kan genomföra lokalt, menar Markus Arvidsson på Swedbank i Båstad.