En bank som satsar lokalt

I en tid då många banker drar ner på servicenivån och de lokala kontoren går Handelsbanken mot strömmen och satsar på Båstad och Bjärehalvön. För någon vecka sedan kunde Lars-Olof Ottosson och hans kollegor inviga sina nyrenoverade lokaler, där banken legat sedan 90-talet, mitt i byn.

shb1
Handelsbanken i Båstad satsar lokalt. På bankkontoret möter du Peter Andersson, Helén Hallenborg, Camilla von Schedvin och Lars-Olof Ottosson.

Bjäreliv har träffat Lars-Olof och kollegan Helén Hallenborg som båda har många år bakom sig inom Handelbanken och som brinner för servicen och bygden.
– Vi ska vara en lokal och stabil fullservicebank, inleder Lars-Olof. Våra kunder ska kunna komma till en traditionell bank med pengar i kassan, möjlighet att växla valuta och bra rådgivning i alla ekonomiska situationer. Som ett led i satsningen på Båstad renoverades lokalen nyligen och idag är det en ljus och fräsch banklokal som möter kunden. Alla arbetsplatser har vänts mot dörren så att besökarna alltid möts av ansikten istället för ryggtavlor.
– Vi har ett öppet kontorslandskap men samtidigt är sekretessen och kundens välbefinnande väldigt viktigt för oss så vi har två bra samtalsrum och även köket där vi kan sitta och prata ostört, berättar Helén.

Både Lars-Olof och Helén betonar att det personliga mötet och kontakten med kunderna är det absolut viktigaste. På Handelsbanken i Båstad känner de fem i personalen sina kunder och när du ringer dit är det personalen själv som svarar, här kopplas du inte via en växel måna mil bort.
– Vi har styrkan att kunna ta alla beslut på plats här i Båstad, berättar Lars-Olof. Vi skapar en relation med våra kunder över lång tid och lära känna dem och deras ekonomi. Det ger en trygghet för både oss som bank och för våra kunder.

Handelsbanken i Båstad slussar aldrig sina kunder vidare utan oavsett om det handlar om lån, investeringar eller andra förekommande ärenden så finns kompetensen i huset.
– Våra kunder består idag av ungefär åttio procent privatpersoner och resten företag. Vi välkomnar självklart hela tiden nya kunder och då gärna yngre som kanske öppnar sina första lönekonton, flyttar ihop och så vidare. Även om husköpet ligger många år fram i tiden så vill vi gärna skapa en relation tidigt, menar Helén.
– Genom att lära känna kunderna kan vi oftast hjälpa till mer än de flesta tror, menar Lars-Olof. Många skräms idag av nya regler kring bolån men i många fall finns det lösningar för de flesta situationer. Det är det som är vårt jobb, att vara en partner i alla ekonomiska lägen. En lokal sådan!