Donskifte på Torekovs galleri

Claes-Don-Clarre-Sjögren-1

Claes ”Don Clarre” Sjögren behövde inte söka sig långväga bort för att hitta den idealiska efterträdaren till sitt legendariska galleri. Bjäremålaren Gustav Sundin befann sig redan i hans omedelbara närhet. Bjäreliv mötte en förväntansfull nybliven pappa dagarna innan det officiella övertagandet den 18 juli.

33-årige Gustav Sundin är född i Ängelholm. Han fick sin utbildning på konstakademin i italienska Florens mellan 2004 och 2007. För snart tio år sedan var han med och grundade konstnärsgruppen Bjäremålarna, som både hade ateljéer, arrangerade utställningar och gav målarkurser i Apelryd vid Norrvikens Trädgårdar. Det var också där han först lärde känna Don Clarre.
– Han hade blivit nyfiken på oss och kom på besök, strax efter att vi hade öppnat. Vi blev nära vänner och när han bestämde sig för att dra sig tillbaka föreslog han att jag skulle ta över. Vi har arbetat parallellt ett tag och Claes kommer att finnas med i kulisserna, bl a med en egen utställning en vecka i juli varje sommar. Det har vi kommit överens om.

I skrivande stund är det nya namnet inte hundraprocentigt bestämt. Don Clarre är uteslutet eftersom det är så personligt förknippat med den numera förre ägaren. Don Gurra (!) blir det inte heller, istället lutar det åt Galleri Torekov, kort och gott. Snart vet vi!

Gustav är sprängfylld med idéer och tankar om verksamheten. Lokalen på Storgatan i hjärtat av byn fungerar redan i sommar som ett slags ”pop up galleri” med korta intensiva intervaller mellan konstnärsbytena.
– Tanken är att vi visar upp artisternas verk här separat i ungefär en vecka, därefter flyttar vi upp tavlorna till Fabriken, vår nya 160 kvadratmeter stora utställningslokal fem minuters promenad härifrån, där de får hänga tillsammans med våra andra konstnärer.

Listan över sommarens utställningar imponerar. Det kanske mest spännande namnet är Benjamin Björklund, en ugn svensk konstnär från Trollhättan som efter sommaren kommer att ställa ut i New York. Att han står på tröskeln till sitt internationella genombrott råder det ingen tvekan om enligt gallerist Sundin.
– Vi har fått förfrågningar från hela Europa om hur man tar sig till Torekov och var man kan bo under tiden Benjamin ställer ut. Det är kul och det är också det som är min målsättning: att skapa en attraktiv plats att visa upp sig i ett för konstnären och hens publiks bra sammanhang. Det ska bli en fjäder i hatten att ha ställt ut i Torekov och vi ska locka bättre och bättre konstnärer. Jag är sjukt nöjd med de som varit här hittills.

Konstnärerna hittar han på olika sätt. Idag håller man koll på de nya främst via sociala media. En av de viktigaste källorna är Instagram, där man följer deras profiler och bilderna de lägger ut på sina verk.

När vi ber Gustav Sundin beskriva vilken inriktning eller profil hans galleri ska stå för har han bilden totalt klar för sig:
– Fokus kommer att ligga på figurativt måleri. I olja. Men vi kommer också att visa skulptur och fotografi.

Gustavs eget måleri, som förstås finns representerat i samlingarna, har en grund i det klassiska. Han säger att hans förebilder och inspirationskällor har varierat över tid, när vi hävdat att den smått omstridde norske konstnären Odd Norrum måste vara en av dessa förebilder får vi medhåll.
– Jo, så har det varit. Och faktum är att vi kommer att ha ett par av hans målningar hängande här i sommar. Det är stockholmsgalleriet Agardh & Tornvall som tar med sig dem när de gör ett kort gästspel under juli. Om allt går som Gustav vill kommer han att försöka förlänga säsongen för galleriet, något som han tror blir uppskattat. Det kommer att vara öppet flera helger. Samarbetet med Torekov Art Center fortsätter, ett samarbete som bland annat innehåller work shops och kurser, dit den som vill kan anmäla sig.

Som många andra konstnärer ägnar Gustav Sundin en del av sin tid åt att måla porträtt på beställning. Han passar på att visa oss ett han helt nyligen haft en första avtäckning för åt kunden.
– Vi möttes för fotografering för mer än ett halvår sedan, därefter fick jag fria händer så det var så klart lite pirrigt. Det kan ju vara lite känsligt om man har olika föreställningar om resultatet. Som tur är gick det bra!

Innan vi skiljs åt hinner Gustav berätta om projektet han nyligen startat ”Starving Artists Foundation”. Ett stipendium dit fem procent av omsättningen på galleriet ska gå. När tillräckligt mycket pengar kommit in utses en konstnär som får komma till Bjärehalvön en månad för att bo och arbeta och fyllas med inspiration.

Vilka mästerverk det kan bli av det!

Text: Claes Kanold
Foto: Julia S Ormsmarck

1 Comment

  1. Lycka till! Ett superfint galleri redan – som säkert kommer bli ännu bättre under ny ledning. Många spännande konstnärer på gång ser jag. Det kommer definitivt bli ett nytt besök nästa gång jag är i Skåne.

Kommentarerna är stängda.