Conditori Cecil is back!

Conditori Cecil Foto: Anna Matre

År 1946 öppnade Conditori Cecil för första gången. Gedigen historia sitter i väggarna och här har serverats fika under alla år. De senaste 18 åren har stället haft namnet Cecilia men de nya ägarna, konditorparet Rickard Andersson och Åsa Ingelmark, har sett till att orginalnamnet återfåtts. De vill fortsätta driva och förvalta Laholms anrika conditori tillsammans och genom stadiga små satsningar återgå till det gedigna bakhantverket och den historiska anda som lokalerna bjuder på.

De har båda konditorutbildning och erfarenhet från flera olika verksamheter, främst från Bjärehalvön. Tillsammans vill de nu satsa på långsiktighet och stabilitet i en verksamhet som redan fungerar bra.
– Att personalen fortsätter att arbeta för oss och vi inte gör några större förändringar är de viktigaste komponenterna för att förvalta verksamheten så allt flyter på under tiden vi funderar över hur vi kan förfina detta historiska arvet på bästa sätt, säger Rickard samtidigt som han snurrar lite betänksamt på sin mustasch.

Gamla saker intresserar

Mustaschen är ingen movembergrej som försvinner i december utan en del av hans stil och stolthet. Rickard är en man med intresse för gamla ting och tillsammans gillar att de nu får arbeta med detaljerna inne i konditoriet.
– Jag har samlat gamla radioapparater en tid och nu fick jag äntligen ett bra användningsområde för dem. Efter lite teknisk modifiering är de nu högtalare och våra fikagäster får lyssna på musik under besöket, något nytt för stället som uppskattas märker vi.

Åsa gillar att få vara sin egen chef och få utrymme för att förverkliga sina idéer.
– Allt känns lika läskigt som det känns härligt. Äntligen kan jag jobba mer med surdeg som jag gillar, och att utöka bullsortimentet. Men allt i sinom tid, nu måste vi landa lite i det vi påbörjat, säger en glad Åsa.

Conditori Cecil Foto: Anna Matre
Rickard Andersson utanför Conditori Cecil Foto: Anna Matre

Rickard är hallänning och född i Laholms kommun där hans föräldrar har lantbruk. Sedan en tid tillbaka har han bosatt sig på gården intill föräldrahemmet. Åsa fann han uppe på Hallandsåsens topp där hon stod och bakade på ett annat fikaställe. Efter att ha testat många branscher i sommarstaden Båstad kände Rickard att Laholm ändå var platsen han ville bygga sin framtid tillsammans med Åsa och deras lilla familj.
– När vi en dag satt härinne och åt frukost med hela familjen sa Åsa att det är ju ett sånt här ställe vi ska ha! När det samtidigt visade sig vara till salu, något vi inte visste innan vi gick in, kändes det helt rätt för oss, berättar Rickard med värme i rösten.

Närproducerade råvaror

De första förändringarna handlar om att byta ut råvarorna till närproducerade.
– Att finna goda produkter som producerats i vår närhet känns som en del i vår vision att fortsätta skriva historia där vi vill att ett besök hos oss ska bli en del av en upplevelse och där det vi serverar smakar äkta och lämnar ett avtryck hos våra gäster, beskriver Rickard.

Precis som andra moderna och medvetna leverantörer verkar Åsa och Rickard förstå vad som ligger i tiden för den nutida konsumenten. En plats där allt får lov att gå lite långsammare igen och där gemenskapen och det sociala livet får en naturlig plats i samhället.
– Härinne på Conditori Cecil ska alla känna sig välkomna, säger Richard när han sagt hejdå och tack för idag till de kvinnor som haft sitt klubbmöte i den innersta delen av den gamla byggnaden.