Christina Bengtsson, fokusexpert

Christina Bengtsson Foto: Anders Sällström

”Female military officer, world champion in precision shooting and focus expert”. När Christina Bengtsson presenteras innan hon kliver upp på scen kan man förstå att förväntningarna är höga, och det med all rätt. Hon är en uppskattad föreläsare såväl nationellt som internationellt och hennes TEDx-tal om konsten att fokusera har idag setts över 187 000 gånger. 

När jag åker för att möta Christina har jag onekligen skapat mig en viss bild, men det långa, blonda energiknippet som skrattande sveper ut och möter mig på uppfarten ger ett betydligt mer avslappnat intryck.

–Den officiella bilden av mig blir ofta väldigt hypad, säger Christina, speciellt utomlands. Det ger folk en föreställning om att jag skulle vara extrem på så många sätt, och det är jag kanske. Men för mig är det lika viktigt att ha nära till skratt och tillåta mig själv att testa, göra misstag och emellanåt tappa fokus.

Själv beskriver hon sig som expert på fokus, författare och skapare av ett koncept inom ramen för fokus och vilken betydelse det har för individen och samhället i stort.

När jag träffar Christina pustar hon ut hemma i Båstad efter en hektisk vecka, de senaste dagarna har hon hunnit med såväl uppdrag på Sveriges Riksdag i Stockholm, en föreläsning på Ericsson Innovation Day i Tallin för att sedan avsluta på Food Tech i Stockholm.

–Den officiella bilden är nog att jag flänger och far mycket, säger Christina, men jag är hemma mer än vad folk tror och den balansen är viktig för mig och ger ett spännande perspektiv på fokus. Fokus är lika avgörande för att kunna vara hundra procent närvarande hemma som när jag sedan ska upp på scen och föreläsa inför företagsledare i ett annat land, bara några timmar senare.

Christinas meritlistan är gedigen; hon är officer, utbildad på JAS 39 Gripen, har tränat vid US Army Marksmanship Unit vid Fort Benning och varit anställd vid Försvarshögskolan i Stockholm. Hon har dessutom hunnit med att bli världsmästare i skytte både i lag och individuellt. Intresset för fokus utvecklades under tiden som skytt och har idag kommit att bli hennes huvudsakliga syssla.

För drygt 1,5 år sedan valde hon att lämna Försvarsmakten. Att ta steget att lämna anställningen inom Försvarsmakten föll sig enligt Christina ganska naturligt och gör att hon idag har en tillvaro som rymmer både familjeliv och spännande utmaningar.

–Det är inte lätt att vara entreprenör i Försvarsmakten, den hierarkiska strukturen gör det svårt att vara nytänkande, och jag fick ibland höra att jag var lite för färgstark Men rollen som officer gav mig enormt värdefulla insikter som jag tar med mig nu när jag axlar entreprenörsrocken.

När Christina var 23 år bestämde hon sig för att bli bäst i världen, vilket sport hon skulle satsa på var inte bestämt, men bäst skulle hon i alla fall bli. Efter ett krasst konstaterande att hon var för gammal för att bli sprinter beslutade hon sig istället för att satsa på skytte och 7,5 år och 20 000 träningstimmar senare stod hon faktiskt där, som VM-medaljör, bara en poäng från världsrekordet.

Vägen till VM-medaljen var lång och Christina berättar att de första åren enbart bestod av en rad förluster men hon fortsatte kämpa på ödsliga skjutbanor. De första åren låg fokus på teknik men trots att tekniken finslipades kvarstod det faktum att hon oftast presterade sämre på tävling än på träning.

Nu började Christina anteckna, inte bara väder och vindförhållande utan även sina tankar, känslor och funderingar och sakta växte en insikt fram; Tankarna och sinnestillståndet betydde långt mer för resultatet än tekniken.

Efter år av antecknande kunde Christina specificera vad hon nu benämnde som ”Fenomenet koncentration”, hon insåg att hon var något på spåret och bestämde sig för att gå till botten med vad det egentligen var som hände i hjärnan och hur det påverkade.

Men vad är då fokus? Enligt Christina kan det enkelt beskrivas som ”ett sinne fritt från distraktioner” och det är inget vi behöver kämpa oss till utan det har vi helt naturligt.

–Vi har ofta bilden av att fokus är något ansträngande men jag hävdar att det är fel. Fokus är något vi har grundläggande men tyvärr tappar bort på grund av störande distraktioner. Det är våra egna tankar och allt yttre brus som tar bort vårt naturliga fokus, men det finns där och har alltid funnits.

För att kunna hitta vårt fokus måste vi börja med att identifiera vad det är som distraherar oss, i nästa steg är det dags att fundera över vad vi vill, vad vi kan och vart vi är på väg för att sedan börja skala ner, eller som Christina uttrycker det ”Ignorera för att fokusera”.

–Mycket av det vi matas med i våra sociala flöden påverkar vårt emotionella engagemang. Det innebär att vi går runt och är emotionellt engagerade utan att vi ens tänker på det. Då är det inte konstigt att vi splittras i vår egen upplevelse av vem vi är, vad vi vill och vad vi egentligen ska göra. Vi vill dessutom gärna ha direkt respons, och det får vi lätt i våra sociala medier.

En av utmaningarna vi står inför idag är det stora informationsflödet, detta är något vi enligt Christina både måste anpassa oss till och lära oss att hantera.

–Vi har idag ett överflöd av både information och möjligheter och nu är det dags att vi lär oss att sålla. Det är så enkelt att skylla på informationsflöde, sociala medier och den digitala utvecklingen, men det tar oss ingen vart. Den digitala utvecklingen kommer inte att ändra sig, utan vi måste lära oss att förhålla oss till den.

För att kunna hålla fokus i ett längre perspektiv måste vi först och främst ta oss tid att fundera över vad vi egentligen vill och vad vi står för, därefter är det dags att våga säga nej. Ett tips Christina gärna delar med sig av är att skriva en ”Att inte göra lista”, inte bara från dag till dag utan i ett större perspektiv.

–De flesta av oss har väldigt mycket möjligheter idag och ofta har vi svårt att säga nej, då blir det lätt för mycket. Vi måste inse att livet är långt och att det inte är så farligt att välja bort, det är först då vi kan hitta oss själva. Det är så mycket vi vill och strävar efter att göra, men vi tar oss sällan tid att fundera över vad vi faktiskt gjort och redan kan.

En klar målbild nämns ofta som nyckeln till framgång och här har vi de senaste åren ofta hämtat inspiration från idrottspsykologin med sina uppmaningar om att ”prestera på topp” och ”vara bäst när det gäller”. Detta är tankesätt som Christina, trots sin idrottsbakgrund, tycker vi borde lägga bakom oss.

–Vi är redan bra på att topprestera och vara bäst när det gäller, utmaningen idag ligger i att upprätthålla långsiktig fokus, fungera väl och prestera över tid. Idrotten är ju en egen, väldigt ramstyrd, värld och som idrottsman vet man oftast exakt vad man skall göra och hur man skall göra det, och det är extremt tydligt vad man inte ska göra. Den vanliga världen är mycket mer föränderlig, folk faller bort och byter arbetsplats och vi har ett konstant informationsflöde som påverkar, stör koncentrationen och ger oss respons på nolltid. Då är det en betydligt större utmaning att hitta fokus och behålla den över tid.

Christina sticker till och med ut hakan och säger att vi ska stryka målbilden helt.

–Vi tror att vi måste ha en målbild, visioner och drömmar, men jag skulle säga att det är tvärt om. Vi behöver bli bättre på att lägga märke till det vi redan kan och är bra på istället för att hela tiden jaga efter nytt. Om vi hela tiden strävar någon annanstans tappar vi både närvaro och fokus.

Att sträva framåt och vilja vidare är enligt Christina helt naturligt, men hon påpekar samtidigt att det är viktigt att göra det med ett öppet sinne. För när vi sätter målen för långt fram riskerar vi också att lägga vårt självförtroende där framme.

–Att sträva efter att bli bäst, i bemärkelsen bättre än andra tycker jag är en förlegad filosofi, då jämför man sig hela tiden med andra. För att lyckas måste man jämföra sig med sig själv, kraften ligger i att utveckla sig själv och sitt eget sinne och det gör man under hela resan.

Att stanna upp och tänka till gäller inte bara på det personliga planet, minst lika viktigt är det för företag och organisationer men då i form av att hitta sin kärna och hålla fast vid den.

–Jag möter väldigt mycket kloka människor genom mina uppdrag, berättar Christina, som trots all sin erfarenhet och kunskap mest harvar runt med brandsläckning och försöker hänga med i rådande trender. Visioner i all ära, men för att lyckas måste vi våga plocka bort det som distraherar och stör, och det är nog den största utmaningen för chefer idag.

Christina Bengtsson Foto: Anders Sällström
Christina Bengtsson Foto: Anders Sällström

Empati är kanske inte det första vi förknippar med fokus men enligt Christina är den viktig då den lätt både kan få oss ur, och användas för att hamna i fokus.

–Vi människor är väldigt självupptagna, säger Christina, vi distraheras ofta av själviska tankar även i mötet med andra. Vi funderar på vad vi vill ha sagt, hur vi sitter och låter och det gör oss ganska upptagna av våra egna tankar. Om personen vi möter då tänker likadant har vi plötsligt en situation med två människor som egentligen varken närvarar eller berikar varandra alls. Men eftersom hjärnan endast kan fokusera på en sak åt gången fungerar empati för den andra människan i en sådan situation som en frigörare av de egna begränsande tankarna, och därmed som en genväg till fokus, och både förtroende och skärpa uppnås.

Är man istället själv i arbete eller i en pressad situation kan empatin flytta fokus från det vi håller på med och då är det enligt Christina bättre att ta tag i saken och göra något åt det. Sitter du exempelvis och funderar på hur kollegan mår efter att ha blivit uppsagd, eller på hur grannen mår efter sitt sjukdomsbesked är det bäst att släppa det du håller på med och istället gå över för att prata. I dessa lägen behöver vi helt enkelt ge utlopp för empatin, och de minuter det kostar tar vi lätt igen när vi sedan kan släppa tankarna och arbeta fokuserat.

Ja, fokus är en viktig framgångsfaktor och bristen på fokus är enligt Christina en av de största utmaningarna vi står inför. Men för att riktigt förstå vidden av det behöver vi nog också inse hur stora konsekvenserna kan bli när det brister.

–Forskningen visar att vi tappar fokus var 11:e minut, berättar Christina, det tar upp emot 25 minuter att återfå sitt fokus. Detta innebär i realiteten att svenska arbetsplatser förlorar 7 miljoner arbetstimmar per år, bara på grund av distraktioner och det är en reell samhällsproblematik.

I det stora hela handlar fokus om närvaro och skärpa, både i ditt eget sinne och i mötet med andra.

–Det är viktigt att inte bli låst i sina egna tankar, säger Christina, då kommer man ju ingen vart! Förmågan att lyssna på andra människor gör att man kan samla på sig en massa erfarenhet och det var något jag verkligen fick erfara under min tid med skyttet.

Insikterna jag fick längs med vägen gjorde det lättare och lättare, jag fick lättare att hantera förluster och blev mer och mer intresserad av hur hjärnan fungerar. Jag visste redan innan jag nådde mitt mål att jag också skulle utveckla något annat ur det och det var däri jag fann passionen. Och den passionen var tveklöst större än att stå på en prispall.