Bjärebor i världen: Lindas morfar lämnade Båstad 1914

Carl Verner Nilsson föddes 1877 i Båstad, hans föräldrar var Carl Nilsson och Wilhelmina Holmgren. Nitton år gammal lämnade han Bjäre och Sverige för Amerika där han tillsammans med några vänner hamnade i Brockton, en stad sydöst om Boston. Året efter kom hans flickvän Gerda efter honom till det förlovade landet och 1899 gifte paret sig i Brockton.

historia1
Carl och Gerda lämnade Bjäre i början av 1900-talet.

Här kunde historien haft sitt slut. Det var många unga människor som lämnade Sverige i slutet av 1800-talet, många av dem kom aldrig mer att återse det gamla landet. Men Carl och Gerda, som tog namnet Holmgren efter Carls mor, kom att återvända till Båstad igen redan 1904. Detta eftersom Gerda hade hemlängtan.

Bjäreliv har pratat med Linda Sentry, Carl och Gerdas barnbarn, som berättar vad som egentligen hände för mer än hundra år sedan.
– Efter att Carl och Gerda gift sig kom även Gerdas yngre syster till Brockton där hon träffade en svensk man och gifte sig. Paret kom sedan att flytta tillbaka till Sverige ungefär samtidigt som min mormor och morfar, berättar Linda.

Vad vet du mer om deras liv i USA?
– Brockton var vid den här tiden känt över hela värden som en skostad. Skor tillverkade här såldes över hela världen. Det var många svenskar som kom hit för att arbeta i skofabrikerna och även om min morfar var byggmästare i Sverige så kom han att arbeta med skor när han kom hit.

historia2
Carl och Gerda med barnen 1911.

Linda berättar att paret fick två barn innan de 1904 bestämde sig för att återvända till Båstad. Väl på plats i Sverige byggde Carl ett hus åt familjen, nere vid havet, där familjen bodde fram till 1914 då Carl hastigt lämnade Båstad för att återvända till USA. Senare samma år följde resten av familjen efter med SS United States, Scandinavian American Lines.
– Ingen vet riktigt varför de återvände hit men det ska ha handlat om någon form av kontrovers mellan Carl och hans kollegor i företaget. Min mormor och morfar fick totalt tolv barn varav alla utom en levde till vuxen ålder. Alla männen var skickliga hantverkare och kvinnorna duktiga i hushållet, precis som sina föräldrar, berättar Linda.

Återvände din mormor och morfar någon gång till Sverige igen?
– Nej aldrig men deras tre döttrar besökte Båstad i tre veckor på 70-talet och etablerade då kontakt med sina kusiner i regionen. En eller två av deras bröder var också på besök vid något tillfälle. Idag är alla syskonen döda men det finns många barn och barnbarn.

Berätta lite mer om dig själv. Har du mycket kontakt med Sverige?
– Jag bor tillsammans med min man Timothy i West Bridgewater, en förort till Brockton. Vi har två vuxna barn och tre barnbarn. Jag har en del kontakt med släkt i Sverige och några har även besökt oss här i USA. Genom dem har jag fått kontakt med andra släktingar via Facebook.

historia3
Mats, Karen, Linda, Kamilla och Vilgot.

Har du besökt Båstad?
– Min syster Karen Krasnigor och jag besökte Båstad förra hösten. Det var bara en kort visit så vi hade inte möjlighet att träffa alla våra nästkusiner tyvärr. Vi tillbringade två dagar i Båstad och fick möjlighet att besöka de nuvarande ägarna Olle och Anna-Lena Axelsson, som idag bor i huset som morfar byggde. De var mycket gästvänliga och visade oss hela huset och berättade vad de visste om dess historia. Alla vi träffade var så välkomnande och det kändes som att komma hem, Båstad är en fantastisk plats och vi kommer att komma tillbaka igen för att uppleva den mer.

Carl och Gerda lämnade Bjäre för gott för hundra år sedan. Båstad är en liten by i ett litet land i en stor värld men likväl finns det bjärebor i världens alla hörn. Denna artikeln var den första om ”Bjärebor i världen” och vi hoppas framöver kunna berätta fler historier om människor, förr och i nutid, som tagit steget ut i världen men likväl aldrig lämnat Bjäre i hjärtat.