Bjärebor hjälper Bjärebor

bjarebor-hjalper1

Inför förra julen påbörjade Bjäreliv och Fyrens Församling ett samarbete för att tillsammans med alla de som bor på Bjärehalvön skapa en möjlighet att hjälpa människor i vår närhet. Det första projektet blev en julklappsinsamling där bjäreborna skänkte fler än 450 inslagna julklappar, som delades ut till barn och familjer i närområdet.

Under parollen Bjärebor hjälper Bjärebor är nu tanken att fortsätta arbetet med olika projekt löpande under året. Genom Fyrens arbete kommer Peter Larsson och hans kollegor i kontakt med personer som på ett eller annat sätt hamnat snett med sin ekonomi och därför har svårt att klara sig.
– Vi arbetar mycket med att hjälpa de människor som söker sig till oss, berättar Peter.
Det flera av dem har gemensamt är ekonomiska problem och där försöker vi hjälpa dem så att de får mat på bordet och kan klara vardagen. Vi försöker också hjälpa till med råd och vägledning.

Det finns en dold fattigdom i Sverige som många av oss inte ser. Även här på Bjäre finns det många människor som inte vet hur de ska kunna köpa mat, blöjor eller annat som behövs i det dagliga livet. Peter Larsson menar att behovet av hjälp har ökat under senare år och därför känns det självklart att nästa projekt blir ett projekt där maten och vardagen står i fokus.
– Det förra projektet, med julklapparna, fokuserade på gåvorna och barnen. Det projektet pågår fortfarande, det finns fortfarande en del julklappar kvar som vi kan ge till familjer när det är födelsedagar eller kanske kalas på dagis, berättar Peter. Nu gör vi en ny satsning tillsammans med ICA Supermarket där vi genom presentkort hjälper människor att köpa mat, hygienartiklar, blöjor och så vidare.

Med start i slutet av augusti kommer ICA Supermarket att sälja presentkort med ett värde av 100 kronor. Den som vill hjälpa till köper ett eller flera presentkort i kassan och betalar då 90 kronor för detta, mellanskillnaden står ICA Supermarket för. Presentkortet lämnas kvar i kassan och du som givare får ett kvitto på din gåva.
– Tanken är att det ska vara enkelt att hjälpa till, menar Marcus Liffner på ICA Supermarket. Du köper presentkortet i kassan, vi slår in det och du betalar tillsammans med dina andra varor. En gång i veckan redovisar vi försäljningen för Fyren och överlämnar presentkorten.
Presentkorten, som inte gäller för tobak, alkohol eller spel, kommer att administreras och delas ut endast av Fyrens Församling. Den som behöver hjälpen är välkommen att kontakta Peter och hans kollegor. Alla är välkomna och det finns inga begränsningar för vem som får hjälpen, här handlar det helt och hållet om att vi tillsammans hjälps åt. Bjärebor hjälper Bjärebor. Under projektet gång kommer Bjäreliv regelbundet att rapportera hur projektet fortskrider. Självklart välkomnar Bjärebor hjälper Bjärebor även alla företag att köpa presentkort och hjälpa sin omgivning.