Båstad – Bali – Båstad!

Bastad-bali1

Redan när Lisa Rhodiner Andersson var fem år och gick på Päronbyns förskola i Båstad var det en självklarhet att resa. Pappa var pilot, och Lisa upplevde nya länder, dofter och smaker tidigt. Drömyrket var flygvärdinna – det skulle bli hennes sätt att se världen. Med tiden bleknade attraktionen till yrket, men längtan ut i världen bestod. Många år av tillfälliga och säsongsbaserade jobb över hela världen senare, har allt fallit på plats för Båstadstjejen, nu 32 år och yogainstruktör.

– När jag bodde i Köpenhamn för ungefär fyra år sedan började jag gå på yoga på Hamsa Yoga. Innan dess hade jag bara provat på olika gym. I samma veva gick jag en workshop där man lärde sig tekniker inom raw food, matlagning på icke tillagad eller upphettad mat. Jag var nyfiken helt enkelt, berättar Lisa. Nyfikenhet blev snabbt intressen, och intressen blev passion. Lisa tog till sig raw food med hull och hår, och la om sin diet under ett helt år. Hon mådde bra av det, och började gå på mer yogaklasser för att kroppen ville ha mer. Plötsligt kändes allt rätt. Under en djupstretch i Köpenhamn bestämde hon sig. Det var yogainstruktör hon skulle bli.
– Det var så uppenbart att alla vägar och villovägar hade lett mig hit. Jag som inte haft något direkt mål annat än att resa i tio år, medan andra hade pluggat och påbörjat karriärer. Yogainstruktör kombinerar allt jag lever för. Hälsa, rörelse, möten med människor och möjligheten att resa. Det var en befrielse att hitta ett yrke som verkligen passade mig, beskriver Lisa.

Medan Lisa djupstretchade i Köpenhamn och fick sin aha-upplevelse, var pojkvännen Nazareno Grisolia, som hon träffat i Barcelona flera år tidigare, i Indien för att även han fördjupa sig i yoga. Naza, som kommer från Uruguay, hade en bakgrund inom kampsport och hittade hem direkt när han och Lisa provade yoga första gången.
– Vi möttes upp på Bali, som är en magnet för yoga och instruktörer från hela världen, och har haft vår bas där sedan dess, berättar Lisa. Bali var rätt plats för att studera yoga, knyta kontakter och skaffa sig utbildning och erfarenhet som instruktör.
Lisa och Naza byggde på kort tid upp sina namn, sitt goda rykte och ett starkt kontaktnät. Nu undervisar de på olika yogafestivaler och events, håller retreats och erbjuder klasser på Bali, i London, Köpenhamn, Dubai – och Båstad.
– Vi håller på att flytta hem till Skåne och Sverige. Vi är baserade i Malmö men undervisar runtom i Skåne. Vi kommer att ha en hel del klasser på Yogalito på Köpmansgatan i Båstad i sommar, berättar Lisa.
Familjen och de små detaljerna i vardagen är huvudskälen till längtan att flytta hem, menar Lisa.
– Drickbart kranvatten, ett fungerande återvinningssystem och en ren natur, små saker som man tar för givet när man bor här. Det har jag saknat.

Även om naturen och ett liv på landet lockar mest, är Malmö den bästa basen för paret. Här finns inom kort resväg många yogastudior.
– Yoga har vuxit en del sedan vi bodde i Köpenhamn. Fler killar håller på med yoga, och många små städer har en eller flera studior. På Yogalito erbjuder Lisa och Naza vinyasa flow, som länkar andning med rörelser i olika sekvenser.
– Vi har båda en lättsam inställning till yoga, och vill att det ska vara roligt. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och sedda, oberoende av om man är ny eller erfaren.
Samtidigt ger vi starka klasser där utmaningar är en del av resan. Yoga handlar inte om att pusha sig, men alltid om att utmana kroppen. När man gör det, och märker att kroppen faktiskt kan, då får man en helt fantastisk effekt efteråt som är mycket mer än fysisk.