Årets ambassadör köpte fika för pengarna

Vi träffar Hasse Andersson hemma i villan på Bjäre. Om några timmar går flyget norrut för spelningar i ett antal norrländska metropoler men trots att tiden är knapp är den en avslappnad speleman som slår sig ner i utemöblerna när Bjäreliv kommer på besök. Om vi trodde fjolårets hysteri lagt sig kan vi snabbt konstatera att vi hade fel.

Hur är sommaren 2016?
– Visst, den är inte riktigt lika intensiv som förra året men jag har ett trettiotal spelningar under juni, juli och augusti så det går i ett, inleder Hasse. ”Allt eller inget” som jag kör tillsammans med Lotta Engberg har blivit en megahit så det rullar på. Skillnaden från förra året är att jag lärt mig att tacka nej till jobb, idag säger jag nog nej till nittio procent av alla förfrågningar, jag hinner inte annars.

Ledighet verkar inte vara Hasses bästa gren, den förpassas till vinterhalvåret och Florida, sommaren innebär jobb runtom i landet. Men ibland hinner han även med festligheter, som när han i slutet av maj blev övertalad av hustrun Monica att följa med på Näringslivsfest på Norrviken. Men anade han aldrig att det fanns en baktanke?
– Monica tjatade på mig att vi skulle gå på den där festen och att det var bra att jag visade upp mig lite här på hemmaplan. Jag tyckte att folk ser ju mig i mataffären så varför ska jag gå på fest för att de ska se mig, skrattar Hasse. Men kanske anade jag att det var något annat på gång också.
Sedan blev det dags för kvällens sista prisutdelning, det nyinstiftade Årets Ambassadör som delades ut av Båstad Turism & Näringsliv i samarbete med Swedbank. Efter en lång och festfylld kväll var detta kronan på verket och den som fick motta utmärkelsen var givetvis Hasse.
– Jag var verkligen rörd när jag gick upp på scenen, väldigt stolt. Hur man än gör så är det ofta svårt att få den typen av uppskattning på hemmaplan och när man då får det är det extra speciellt. Jag blev väldigt glad det kan jag lova.

Hasse-vinner

Priset på femtusen kronor valde du och Monica att göra något speciellt med, berätta!
– Att skänka pengarna till någon större organisation gör säkert skillnad men inte lokalt här på Bjäre. Så vi tog pengarna och köpte tårtor till alla äldreboende i bygden, så fick de tårta till kaffet en eftermiddag nu i början av sommaren. Vi glömmer ofta de människor som har krattat åt oss och gett oss möjligheten att ha det så bra som vi har. Det kändes bra att kunna ge något lite tillbaka med lite tårtor.

Vem tycker du själv är en bra ambassadör för Bjäre?
– Det finns så många faktiskt, människor som sätter spår på Bjäre. Bröderna Paulsson har gjort, och gör, väldigt mycket för bygden. Vi har Nolato, idrottsmän, Jonte Sjögren och många fler. Bokhandeln är fantastisk för att inte prata om Ulrica Millqvist ute på Norrviken! Det finns många guldkorn så det blir spännande att se vem det blir nästa år.