Allarp binder samman kommunerna

Med Båstads nya station och helt nya bostadsområden på båda sidor av länsgränsen har Båstads- och Laholms kommuner sakta men säkert börjat växa ihop längs kusten. Bjäreliv har träffat Håkan Danfors på Danfors Fastighetsförmedling för att prata om Allarpsområdet som nu växer upp, bara ett stenkast från kommungränsen.

Vi sitter på Danfors kontor i Mellbystrand och tittar på flygbilder över området. Stationen, ridhuset och Inre Kustvägen. Så här från ovan syns det än tydligare hur korta avståndet idag är mellan Skummeslövsstrand, Hemmeslöv och Allarp, som det nya området heter. Här växer det nu upp en helt ny stadsmiljö med förskola, LSS-boende, hyreslägenheter, villor, parhus och kommersiella lokaler.
– I den första etappen kommer det att byggas boende för drygt 600 personer, inklusive hyreslägenheter. Här har vi sålt all mark och idag finns det bara totalt sex villatomter kvar, berättar Håkan Danfors. Totalt kommer närmare 2000 personer att bo i Allarp när området är helt utbyggt, det blir en helt ny stadsdel.

Just nu pågår byggnationen för fullt i området och ett flertal villor står redan klara och är inflyttade. Förskolan beräknas stå klar i mitten av sommaren och hyreslägenheterna har inflyttning under våren. Det sjuder med andra ord av aktivitet när vi tar en promenad längs de nyanlagda gatorna.
– Titta här, visar Håkan. Det anläggs ordentliga trottoarer i hela området, hur ofta gör man det idag i den här typen av projekt? Titta även på villorna, här finns mycket riktigt fina hus och varierad bebyggelse, detta blir ett fantastiskt område när det är klart.

Att Håkan Danfors vet vad han pratar om är det ingen tvekan om. Genom åren har projektering och skapande av nya området blivit något av hans specialitet som mäklare, karriären började just på detta sätt när han exploaterade mark på föräldrahemmet i Trönninge utanför Halmstad.
– Sedan sålde jag det projektet i sin helhet och satsade på att bli mäklare istället, skrattar Håkan. På den vägen är det och idag har jag drivit detta i drygt tjugo år och vi är nu fyra mäklare och två mäklarassistenter på våra två kontor. Men jag återkommer ofta till det här med nya områden, det är något speciellt med att vara med från början.

En av de lite speciella aspekterna med Allarpsprojektet är den park som anläggs som ett grönt stråk genom hela området och delar in det i tre delar. Här kommer naturen och vattnet nära inpå de boende och skapar tillsammans med närheten till hav och strand en unik miljö.
– Hela projektet är speciellt då det knyter samman Båstad och Laholm. Här är bara några minuters cykelväg till den nya stationen eller till Hemmeslöv och samtidigt bara en kort sträcka ut till E6 eller Mellbystrand, menar Håkan.