VINTANKAR

Vilken underbar sommar vi har haft! Massor av sol, bad och arrangemang i Båstad och på Bjärehalvön! Nu känns det mysigt att gå inomhus, tända stearinljus och börja tänka på mustig höstmat och lite kraftigare viner…

Härom året gjorde jag bekantskap med en fantastisk Portugisisk vinproducent som heter Luis Pato. Han kallas även för ”Senhor Baga” då hans röda viner baseras huvudsakligen på druvan Baga. Nedanstående viner passar utmärkt till höstens lammgrytor, lammstekar eller några goda grillade lammracks…

Baga betyder bär, en liten tjockskalig druva som ger fylliga, sträva och friska viner med toner av svarta vinbär, björnbär, peppar och örter. För att druvan skall hinna mogna och aromerna utvecklas, krävs en växtplats med ett varmt och solbelyst läge och kalk- och stenbergsgrund. Vid traditionella vinifiering av Bagadruvan låter man stjälkarna ligga med i den jäsande musten och lagrar sedan vinet på medelstora gamla ekfat. Detta medför att vinerna får mycket tanniner och återhållsamma fruktaromer. De kräver lång lagring för att vinerna skall mjukna och bli njutbara. Väl värt att vänta på! Moderna viner på Bagadruvan avstjälkas och jäser under temperaturkontroll, vissa vinmakare lagrar sina viner på små ekfat. Avstjälkningen gör att vinerna blir lite mjukare, fruktigare och mer tillgängliga, även om de bästa vinerna kan lagras upp till 20 år.

Luis Pato är en av det största namnet i området Bairrada och en av de främsta i Portugal. Han kombinerar gamla traditioner, gamla druvsorter och stor kunskap om odlingarnas läge och jordmån, för att få fram storartade viner. Men han experimenterar även med ny teknik och nya tankar kring odling och vinifiering. T.ex. har han, som ett experiment, planterat några oympade Bagastockar för att förstå hur pre-Phyloxera viner smakade. (I slutet av 1800-talet förstörde vinlusen Phyloxera vinodlingarna i Europa. Detta lilla kryp angriper vinstockens rötter och plantan dör. Idag är nästan alla europeiska vinstockar ympade på amerikanska rötter då de är resistenta mot vinlusen.)

Luis Pato driver också en kamp mot de regionala vinmyndigheterna då han inte alltid stödjer de appellationslagar som krävs för att få etiketten ”Bairrada” på områdets buteljer. Sedan 1999 står det därför ”Beiras” på Luis Patos etiketter. Allt för att kunna göra så bra viner som möjligt. Lite som vinerna från Toscana i Italien som kallas för ”Supertuscans”. Kanske kallar vi hans viner för ”Superbairradas eller Superportugiser” i framtiden?

2010 Vinha Barrossa Vinha Velha, Luis Pato, Vinho Regional Beiras, Portugal
Fruktdriven kraftpaket! Druvorna kommer från ett enskilt läge i Aguim, vinstockarna är 80 år gamla. Stor sötfruktig doft. Fylligt vin med mörk frukt och ekfat, tydliga tanniner och frisk syra, lång eftersmak. Mums! Detta vin kan avnjutas nu men även lagras i 10 år.

2001 Vinhas Velhas, Luis Pato, Vinho regional Beiras, Portugal
Tuff portugis med mognadstoner! Druvorna kommer från 40-åriga stockar, de skördas sent för att öka koncentration och mognad. Vinet får en stor och tilltalande doft av mörka körsbär, rosor och ekfat. Påminner om en modern Nebbiolo i doften. Fylligt, elegant vin med fin balans och silkeslena tanniner. Smaken är fyllig med körsbärstoner, lakrits, och fatkaraktär. Tydliga mognadstoner i doft och smak.

Vinklubben-featureLördagen den 1 oktober kommer Båstad Bjäre Uppkorkat anordna sin första vinprovning i höst. Vi kommer så klart att prova Luis Patos viner som vi jämför mot andra producenters viner från Portugal. Vi kommer också att jämföra yngre viner mot viner med mognad, för att se vad som händer vid lagring. Blir du nyfiken – intresseanmälan skickas till Elizabeth och Ante på lindstromeliza@gmail.com

Varmt välkommen!
Anders & Elizabeth