Vintage: Märta Måås Fjetterström

mmf1

I snart hundra år har det vävts mattor hos Märta Måås Fjetterström i Båstad. För att kunna delta i den årliga konstrundan krävs dock att konstnären i fråga är i livet fortfarande men det hindrar inte Angelica Persson och hennes kollegor att visa mattor under påsken! Bjäreliv tog tillfället i akt att fråga lite kring vad som är på gång.

Vad händer hos er nu under våren?
– Vi har just gjort klart en beställning vi fick för ett och ett halvt år sedan. Fem riktigt stora mattor i flossa, reliefflossa och rölakan, allt till samma hus. Så vi väver på precis som vi gjort sedan 1919, för hand och med egenfärgade ullgarner. I påsk visar vi en mängd vackra MMF Vintage-flossor, alla med sin egen historia.

Berätta lite om MMF Vintage!
– Sedan ett par år tillbaka har vi förutom att väva nya mattor öppnat en avdelning för MMF Vintage. Det är mattor och vävnader som kunder lämnar in till oss att sälja på kommission, i stället för att lämna till auktion, och som vi hittar nya hem åt någonstans i världen. Vi tar bara emot det som är i bästa skick och så måste det naturligtvis vara tillverkat i MMF-ateljén av våra tidigare kollegor!

Vad gör ni med mattorna innan de säljs?
– Tvätt och ibland en omfransning är det enda som vi ska behöva göra innan de presenteras i vår utställning och levereras till sitt nya hem. De äldsta vävnaderna vi har inne för tillfället är uppåt 90 år. Förutom att visa MMF Vintage i ateljén i Båstad, tar vi ibland upp något passande till vårt showroom på Sibyllegatan 19 i Stockholm. Vi har också startat en nätbutik där alla vintageobjekt presenteras.

Är intresset stort?
– Absolut! Vi säljer mattor till hela världen. I höstas köpte en inredningsfirma i Hongkong en MMF-matta för leverans till Australien! Jag önskar att Märta Måås-Fjetterström själv kunde få uppleva detta. Hon som älskade att resa och ordnade utställningar i Europa och Amerika på de stora museerna och världsutställningarna så gott som varje år hon bodde i Båstad och drev sitt företag. Hon var 46 år gammal då hon flyttade hit och öppnade egen ateljé för att låta anställda väverskor tillverka konstnärligt gjorda mattor efter hennes skisser Det kom att bli nästan 700 olika mönster innan hon gick bort nästan 68 år gammal påsken 1941.

Vilka är det som köper era mattor?
– Mattentusiaster från hela världen och så måste de förstås ha möjlighet, och vilja prioritera, att satsa på en handvävd MMF-matta. Jag brukar fråga nya kunder hur de hittat oss i Båstad. De senaste åren är det ofta via nätet man sett våra mattor, men inte sällan får jag höra att man sett en MMF-matta i sin barndom i en hemmiljö där man trivts, hos en mormor eller farfar. Det är som om man vill återskapa den trygga hemkänslan i sitt eget liv som vuxen. Eller har man kört med bilar eller hoppat hage bland bårder och rutor i en rölakanmatta!

Ni gjorde nyligen ett samarbete med varumärket Hope?
– Ja, vi vi får väldigt många frågor om samarbeten av olika slag och detta valde vi att nappa på. Det har varit väldigt spännande att få följa HOPE:s arbete med att ta fram kollektionen, se Youtube från Parisvisningen, se hur skickligt Ann Ringstrand och hennes medhjälpare skapar nya tyger i olika kvalitéer för en kort vår- och sommarsäsong. Se hur målmedvetet säsongsinriktat modeindustrin arbetar. Men jag gläder mig åt att vissa av produkterna kommer att få vara kvar i mer än en säsong. Man kan ju hoppas att det är mattornas livslängd som smittat av sig. I sommar kommer vi få låna hit Paris-kollektionen och visa på dockor bland våra mattor. Det blir kul och annorlunda!

Hur tror du framtiden ser ut för MMF?
– När jag kommer hem från en längre resa tänker jag alltid att MMF i Båstad är något helt unikt. Det finns inget liknande i hela norra Europa. Konstväverskorna på MMF är helt enkelt i världsklass och det är inte alltid vi tänker på det då vi går in genom grinden på Agardhsgatan en regnig marsmorgon. Det börjar hos allt fler finnas en medvetenhet om att vi inte kan överkonsumera jordens resurser. Vi måste skapa hållbara varor på ett för jorden hållbart sätt. Det kommer att bli en utmaning att hitta riktigt bra garn av ull och lin framöver. Vi måste också lobba för att hantverksutbildning och konstnärlig utbildning värdesätts.
– Det kommer att bli alltmer unikt att något görs för hand i vår del av världen och då har vi på MMF en unik kunskap och en unik produkt att erbjuda. Ofta får jag höra berättas vad en matta har betytt för en kund under ett långt liv, det låter ibland som en kär familjemedlem. Så mycket en matta kan få vara med om och betyda och tänk om den kunde berätta om jag lägger örat intill!