Utförsåkning året om

Adam lägger tyngden rätt i kurvorna. Foto: Anna Matre

Vallåsen Bike Park kan snart summera årets cykelsäsong och lämna över stafettpinnen till skidåkarna. Den 14 oktober är det sista dagen de håller öppet för cyklister. Mountainbikecyklister har ännu en sommar nyttjat backarna för downhillsåkning. Till Vallåsen kommer både den absoluta novisen som hyr en cykel för dagen till världsåkare som tycker platsen nästan är granne med Köpenhamn.

Bjäreliv har träffat Adam Persson, den 24-årige downhillentusiasten som under sommarsäsongen är arbetsledare för Bike Park och när vintern kommer kliver in i skiduthyrningen och skidverkstaden. I år har cyklingen varit fantastiskt populär, fler och fler testar på sporten.
– Många nybörjare, även barnfamiljer hittar hit. Många av våra vana åkare kommer dessutom hit mer och mer, berättar Adam.

Denna säsongen har de haft 47 uthyrningscyklar och inför nästa år blir det fler. Han rekommenderar nybörjare att ta hjälp av en instruktör för att lära sig tekniken i terrängbackarna. – Allt blir så mycket roligare med downhillscykling när man förstår hur kurvorna ska tas och hur man lägger vikten rätt, förklarar Adam.

Många turister hittar till Vallåsens backar men även folk från närområdet upptäcker möjligheterna som anläggningen erbjuder. Med liftsystemet är det lätt att ta sig upp i backarna. Utanför öppettiderna kommer dessutom cyklister som även cyklar uppför, de kallas enduroåkare eller crosscountrycyklister. Då anläggningen tillåter att cyklisterna nyttjar backarna dygnet runt stannar många kvar för några dagars åkning.
– En del bor över här i närheten på värdshuset eller hyr någon stuga. Vindskyddet på toppen används också för övernattning. Det är dock viktigt att veta att utanför öppettiderna arbetar vi med förbättringsarbeten i backarna så man måste se upp, berättar Adam.

I backen kommer två danska cyklister, det är Ella Donsmark och Malene Degn som är 17 respektive 21 år.
– Jag har cyklat sedan jag var nio år. Till denna anläggningen kommer jag för att variera min träning. Du kan googla mig, säger Malene med glimten i ögat.

Malene berättar vidare att den danska eliten ofta kommer till Vallåsen Bike Park och att det är lättillgängligt från Köpenhamn. Googlandet visar att detta är ett riktigt mountainbikeproffs med över 37 000 följare på Instagram. Hon cyklar i världscupen och är tillsammans med Luic Bruni som vann VM i downhill i år. Kompisen Ella har precis börjat cykla igen efter en paus på drygt två år, dessförinnan har hon cyklat sedan hon var elva år.
– Det är fjärde gången jag cyklar här, parken är bra och varierad. En riktigt bra träningspark med något för alla, berättar Ella.
Adam rekommenderar att man bokar cykel och utrustning i förhand då det är begränsat antal av olika sorter. Har man dessutom bokat så går det mycket smidigare på plats.
– Det är storlek, längd och vikt som spelar in. Precis som med skidor berättar han.

Cykelsäsongen går mot sitt slut och snart startar vinteraktiviteterna. Den 14 oktober är sista dagen Bike Park har öppet för året. Redan nu är snöproduktionen igång och den sparade snön från förra året ligger under lager av vita dukar.
– Från förra säsongen har vi sparat 22 000 kubik i den ena högen och 8 000 kubik i den andra, berättar Adam när vi tittar på de stora vita högarna i backarna.

En del har förmodligen smält bort men ändå försöker de göra allt på Vallåsen för att Sveriges sydligaste skidanläggning skall bjuda på en fin skidsäsong när cyklarna packas undan. Till påsk välkomnas cyklister igen.
– Då är vi redo för en ny säsong och kommer ha ännu fler cyklar till förfogande, säger Adam som nöjd blickar tillbaka på en succésommar för cyklingen på Vallåsen.