
Tisdagen den 9 oktober anlände 14 lärare från Polen, Ungern och Kroatien till Errarps skola. De välkomnades av skolans alla elever som stod redo och sjöng ur sina hjärtan. Det varma mottagandet var starten på en veckas besök då lärare och elever genom ett projekt arbetar för utveckling av skolor på internationell nivå.
Christina Falk är rektor på Errarps skola och är stolt över sina elever och personalgruppen som arbetar här.
– Detta är en fantastisk skola, här är underbara elever och otroliga lärare. Vi har tydliga ledare och ett starkt ledarskap som bygger skolan till vad den är idag. Här värnar vi om varandra och arbetar i team för att alla elever ska lyckas och utvecklas i sitt lärande, säger Christina.
Musikläraren får lovord efter att de 375 eleverna tillsammans levererat en mäktig musikuppvisning för att välkomna de utländska lärarna. – Johanna Eriksson får verkligen med sig alla barnen och har arbetat med dem i deras musikaliska resa under några år, hennes förmåga är helt otrolig, säger en tydligt berörd rektor.

Utbytet är ett EU-finansierat projekt som kallas Erasmus. Samordnaren från Errarps skola är läraren Lotta Andersen. Under det senaste året har hon arbetat med att få skolan antagen till projektet och därefter med arbetet inför denna
utbytesveckan.
– När vi ansökte till projektet fick vi höga poäng i vår ansökan, 91 av 100 poäng, vilket var högt över godkänd nivå och gav oss därmed möjlighet att vara med, säger Lotta.
Just nu har de besök från tre olika länder, i nästa skede ska lärare från Errarp resa till de olika länderna och få se deras skolkulturer och undervisningsteknik.
– Vi har redan sett och förstått att våra olika läroplaner och tillvägagångssätt att undervisa ger olika framgångar och här ska projektet leda till utveckling på olika plan. Vi ser ju att vi jobbar oerhört olikt men inte på det viset att det ena eller andra är bättre. På många vis handlar det om att enskilda lärare utvecklas i undervisningsteknik av tips och ideér, berättar Lotta. När de utländska lärarna hälsats välkomna och sett en film som eleverna gjort om sin skola fick de rundvisning av elever på skolan som har engelska som modersmål och själva klarade av en guidning av sin skola.
– I förlängningen ser vi att detta kan förbättra vår undervisning, man blir aldrig färdig som lärare, säger en stolt och tacksam Lotta.