Uppstickaren i hamnen!

Den lilla illgröna hytten längst ute bland serveringarna, klädbutikerna och massageboden i Båstads hamn är sommarens mest oväntade hit i ortens utbudsrika restauranguniversum.

Kungarna bakom konceptet Havsrepubliken är två barndomskompisar från Göteborg; Hugo Söderberg, 22 och Hugo Nilsson, 21. Ingen av dem har någon formell restaurangutbildning. Ingen av dem jobbar i branschen ”på riktigt”. Men bägge två brinner i köket.
– Jag började jobba extra i disken och hamnade så småningom i kök och service. Sedan dess har jag alltid varit intresserad av konceptutveckling inom restaurang, hur man bäst integrerar kök med rätter och logistik som fungerar, säger Hugo Söderberg när Bjäreliv mirakulöst nog hittar en fem minuters lucka i det intensiva arbetsdygnet.
– Vi har haft fullt upp sedan dag ett. Jobbar jämt. Vi har öppet mellan 12 och 21, på morgonen innan och på kvällen efter står vi och preparerar maten. Man kan lugnt påstå att vi redan vuxit ur kostymen.

Inspiration till Havsrepubliken har Hugo den förste hämtat under resor i Sydamerika och Karibien. En klick här och en klick där. Enkla strandrestauranger där man äter utsökt seafood och dricker någon härlig cocktail till. Sedan har Hugo (den andre Nilsson) och jag alltid lagat käk till våra kompisar och provat idéer.

Både Hugo och Hugo bor för närvarande i Köpenhamn. Söderberg pluggar ekonomi med kultur- och språkinriktning på ansedda Copenhagen Business School, Nilsson jobbar som kundservicekonsult på SAS Eurobonus, där han han ser till att flygbolagets trognaste resenärer får all den hjälp de kan behöva. På fritiden passar de på att njuta den danska huvudstadens fantastiska matscen.
– Jag har varit i Båstad sedan jag var barn, berättar Hugo den andre Nilsson. Fick tidigt rycka in i köket hos pappa (mästerkocken och matentrepreneuren Tomas Nilsson, reds anm.) och hacka lök. På den vägen är det, pappa har lärt mig det mesta. Men jag har aldrig varit road av tanken att ha matlagning som heltidsyrke.

Ni är förmodligen de yngsta krögarna i Båstad denna sommar, hur känns det att vara ”the next generation”?
– Det är skitkul att vara underdog, svarar de bägge i en mun. Att visa att vi också kan. Att det går att ta fisktraditionen vidare och skapa något nytt.

Havsrepublikens meny är mer kvalitet än kvantitet. Fish & Chips, Torskburgare och mäktiga delikata majskolvar. Ytterst humana priser. – Fast otippat nog är det krabbtacosen som blivit vår paradrätt. Folk har kommit hit ända från Österlen och Helsingborg bara för att prova den. Och många Båstadbor har blivit återkommande fans. Det är lite jobbigt, för det innebär att vi måste stå och rulla krabbkakor hela nätterna, haha. Och mottagandet har varit fantastiskt. Alla typer av gäster hittar hit.
– Vi har 99,999 procent nöjda gäster, konstaterar de utan att låta det minsta kaxiga. Det är svinkul!

Kommer ni tillbaka nästa år?
– Gud, ja! Förhoppningsvis med större kök och fler sittplatser och några mer rätter på menyn. Vi lurar hela tiden på hur vi ska kunna utveckla oss. Inte ens om vi skulle få en stund ledigt och kila ner och bada släpper vi tankarna på konceptet.

Den som känner sig sugen att prova ”streetfood snäppat upp till restaurangkvalitet” måste skynda sig. Havsrepubliken stänger för sommaren en vecka in i augusti. Precis när vi avslutar vår pratstund med Hugo&Hugo avbryts vi av ett gäng glada ungdomar:
– Hugo! Det var jättemysigt och fantastiskt. Tack.
– F-n va gött, svarar Hugo&Hugo, vi ses hemma i Köpenhamn om några veckor.
Några kompisar som varit på besök. Fast någon tid till umgänge hade det inte blivit. I varje fall inte som vi lite äldre ser på saken. Vännerna hade fått hoppa in och hjälpa till med lökhackningen i morse. Snacka om nästa generationens restauratörer!

Text: Claes Kanold
Foto: Julia S Ormsmarck