Unik yogautbildning mitt på Bjäre

Mitt Bjärehalvön i lilla Hallavara ligger Laila Svenssons yogastudio, en plats med dragningskraft. Efter fyra år med studion kände dock Laila att det var dags för nästa steg och idag utbildar hon även nya instruktörer.

Laila, hur kommer det sig att du har startat en yogainstruktörsutbildning?
– Det var en följd av flera saker. För det första driver jag sedan fyra år tillbaka en yogastudio, mer eller mindre full tid. Sen uppfyller jag själv som yogainstruktör de kriterier som krävs för att driva just den yogautbildningen som jag gör. Men det som är den avgörande faktorn är helt klart efterfrågan från mina yogisar. De gav uttryck för att få lära sig mer än bara den fysiska yogan. Jag märkte på de vanliga kurserna att många började ställa frågor som har med fördjupning i yogan att göra. Det har jag försökt att bemöta med yoga works shops, som två dagars kurs blandat med både teori och praktik. Det har i sin tur lett till ännu större efterfrågan att få veta mer. Så när jag väl bestämde mig, för över ett år sedan, att starta en utbildning med start nu hösten 2016 så var det så självklart att registera Shala Hala i Hallavara, till så kallad, RYS – Registrerad Yoga Skola.

Berätta mer om utbildningen?
– Utbildningen bygger på att få en djupare grund i yogan och inte bara kunna, som jag nämnde tidigare, den fysiska yogan. Utbildningen är totalt 200 timmar och efter kursens slut får man en så kallad internationell certifiering. Under de 200 timmarna studerar vi, utifrån de kriterier som finns, fem olika ämnen. Teknik och praktik upptar 100 timmar. Då praktiserar vi de olika positionerna inte bara på mattan utan vi läser och fördjupar oss i dem och förstår dem även på ett teoretiskt plan. Yogafilosofi, livsstil och etik ska studeras i 30 timmar. Det innebär att vi studerar yoga filosofier och traditionella texter. Genom att studera livsstil och etik är det tänkt att man ska lära känna sig själv bättre och på så sätt även förstå värdet av att undervisa i yoga. Didaktik är ett ämne som ska studeras i 25 timmar. Det innebär att vi arbetar med vår kommunikationsförmåga, studerar olika undervisningsmetoder, tittar lite närmare på de olika egenskaper som krävs av dig som lärare och där ingår även lite studier om Yoga i företagsaspekt. Där finns även 20 timmar anatomi och fysiologi samt 10 timmar praktik. Det innebär att eleverna ska hålla 10 timmar praktik innan de är klara. Sen är där 15 timmar över som man kan fördela som man vill.

Följer utbildningen några standard eller riktlinjer?
– Ja, jag har valt att arbeta med Yoga Allians standard som är en idiel organisation i USA som är väl känd inom yogavärlden i dag. Den utformar både internationella minimikrav och utfärdardar internationell certifiering för yogalärare och yoga skolor. Vilket jag tycker är bra för då vet man att den är en seriös skola man väljer. Det är Yoga Alliance fem ämnen jag följer i min utbildning men jag bestämmer hela upplägget själv. Jag har valt att lägga de första 100 timmarna utifrån att man ”lär känna sig själv” och de andra 100 timmarna till att ”lära sig att ta rollen som yogalärare”. Det innebär att vem som helst som har ett brinnande intresse för yoga för sin egen del, kan gå de första 100 timmarna och de som vill fortsätta för att bli certifierade yogalärare, fortsätter de andra 100 timmarna. Jag har också valt att lägga utbildningen under ett år fördelat på sex långhelger.

Vad tycker du är roligaste med utbildningen?
– Det är massor som jag tycker är roligt med den här utbildningen. Det som är absolut mest roligt är att så många vill gå just min utbildning. Där finns några stycken som redan är klara och jobbar redan som yogainstruktörer, som ändå väljer att gå min utbildning. Men alla så går på utbildningen gör mig glad hela vägen in i hjärtat. Hela resan är helt fantastiskt. Att detta är mitt arbete att förmedla yoga är så himla roligt så att jag ibland får nypa mig i armen. Jag längtar till varje helg som vi ska nörda in oss och jag bokstavligen älskar att ha alla på mattan med vetskapen att dem vill lära sig mer. Sen är det verkligen riktigt roligt att gå tillbaka till alla mina egna erfarenheter från mina utbildningar och skapa en helt egen utbildning utifrån mitt sätt att tänka.

laila-yoga2

Vad är din största utmaning med att lära andra att lära ut yoga?
– Det första jag tänker på är att alla mina egna utbildningar har varit på engelska. All text, material och samtal ska nu hållas på svenska och det är en större utmaning än jag kunde föreställa mig. Men den riktiga utmaningen är just att lära andra att lära ut yoga.

Vad är yoga för dig?
– Det har blivit en livsstil. Det handlar inte bara om att vara på mattan för mig längre. Visst är det en viktig del av min liv, men mat, hälsa och mina val i livet, är lika mycket yoga för mig. Så ja, allt är yoga för mig och jag är så innerligt glad att yogan är mitt liv.

Kan alla lära sig att yoga?
– Ja, absolut. Den fysiska yogan kan utövas på många olika nivåer för både unga och gamla, orörliga och rörliga. Det går att utöva den fysiska yogan som fysiska aktivitet och som stretching för allmänt välbefinnande för din kropp, som du inte hittar i någon annan träningsform. De olika andningsövningar som förekommer i yogan, lugnar ner våra tankar och får oss att må allmänt bra, vilket man inte heller hittar i vanliga träningsformer. Och det kan alla göra. Men att gå djupare in och studera indisk filosofi, etik och allt vi gör på lärarutbildningen, då behövs ett riktigt brinnande intresse.

Dina klasser och kurser är väldigt populära. Vad tror du är hemligheten med att folk tar sig till Hallavara, i alla väder och i alla tider?
– Det ska ju inte jag svara på egentligen, utan det ska alla mina härliga yogisar svara på. Men ja, jag är väl ibland lite förvånad själv, när jag står där och hela studion är full av människor från när och fjärran. Allt från den riktiga bjärebonden som bara tränat yoga med mig i Hallavara till sommarboenden som utövar yoga på de mest erkända ställen i världen. Och här samlas dem på min yogastudio i Hallavara. Men det är klart att jag tror ”fulla klasser” beror på många faktorer. Jag ser mig själv som ambitiös och engagerad vilket jag tror människor tycker om. Sen har jag en gedigen utbildning i ryggen vilket jag också tror människor vill ha idag. Men jag brukar skoja om att min framgång med min yogastudio i Hallavara, handlar om att jag är en äkta Bjäretös och köpte mitt godis hos handlaren Corfitsson i Hallavara Lanthandel, när jag var liten.

Tror du att vi kommer att ha fler yogastudios på Bjäre om ett år?
Ja, jag tror absolut att det kommer att finnas fler yogastudios på Bjäre inom en snar framtid. Jag bidrar ju själv till det då jag driver min utbildning där många från orten deltar. Jag tror också att min egen yogastudio kommer att expandera på ett sätt som gör det till en attraktiv plats för både nyexaminerade yogalärare och nyvunna yogisar. Så håll ögon och öron öppna för vad som händer in framtiden på Shala Hala i Hallavara!

Om Laila

Namn: Laila Svensson
Ålder: 51
Familj: Min ”man” Bosse, hunden Maggan, lånehunden Zingo och min bror Ove det är vad jag räknar till min familj.
Bor: I Hallavara eller i alla fall gränsen mellan Hov och Hallavara
Jobbar med: Yogalärare på Shala Hala i Hallavara