När Krister Trulsson började sin utbildning till naprapat var den varken godkänd eller accepterad av den traditionella sjukvården. Mycket har hänt sedan mitten av åttiotalet och idag är naprapatin i högsta grad en del av friskvården och Krister kan fira 30 år med sin klinik och mer än 10 000 patienter som blivit behandlade.
Den 4 juni 1986 kunde Krister avsluta sin utbildning i Stockholm och fyra dagar senare öppnade han kliniken i Båstad, då i Warmbadhuset där Pepe´s Bodega skulle komma att öppna fem år senare.
– Mitt intresse för det här med medicin och anatomi kom i lumpen, inleder Krister. Jag genomgick en befälsutbildning i akutsjukvård och började få upp ögonen för hur spännande det var med hur allt hänger ihop i kroppen. Efter lumpen pluggade jag kurser i Lund och en god vän tipsade om en utbildning inom naprapati som han börjat i Stockholm, på den vägen var det.
Han är född i Stockholm men flyttade till Skåne 1969. Familjen har alltid haft sommarhus på Bjäre så den fasta punkten har alltid varit här och sedan åttiotalet har han och familjen varit bjärebor på heltid. Året efter att kliniken öppnade i Båstad öppnade han även en i Bjuv och sedan dess har han pendlat mellan sina två mottagningar.
– Som sagt så började allt i Warmbadhuset, skrattar Krister. Där kombinerade jag mina behandlingar med tångbad dessutom, på den tiden fylldes inte kalendern av bokningar lika snabbt som idag. Men allt har sin tid och året efter att Fegge och Lasse kört igång Pepe´s kände jag att det nog var dags för mig att röra på mig, kombinationen av behandlingsrum och party på eftermiddagarna var kanske inte optimal.
Det skulle komma att dröja fram till 1994 innan Krister och hans kollegor runtom i landet blev godkända av Socialstyrelsen och kunde få ut en legitimation på sitt kunnande. Fram till dess hade man bara haft sina diplom från huvudkontoret i Chicago att luta sig mot. Men vad är då egentligen naprapati och vad gör en naprapat?
– Ordet naprapati kommer från tjeckiskans napravit som betyder korrigera och grekiskans pathos som betyder lidande. Behandlingen har samma ursprung som kiropraktiken men har sedan utvecklats mot en egen skola. Naprapaten inriktar sig på funktionsstörningar i ryggraden, men även andra muskel- ock ledproblem, och vi arbetar hela tiden med att hitta orsaken till det onda.
Bland Kristers kunder finns människor i alla åldrar och med olika former av smärta som de behöver hjälp med. Eftersom naprapatin bygger på att man ska hitta orsaken kan det i många fall vara så att Krister ser att patienten är exempelvis stressad och att det i sin tur utlöst andra processer i kroppen. Även om naprapatin handlar om att behandla rent fysiskt kan patienten likväl få en påminnelse om att stressa mindre, röra på sig mer eller kanske äta hälsosammare.
Men trettio år är en respektingivande tid, hur känns det Krister?
– Det känns nästan lite overkligt att det gått trettio år sedan jag öppnade kliniken, jag som fortfarande är så ung, ler han. Samtidigt är det få förunnat att kunna ha fått hjälpa så många människor, både bjärebor och sommargäster, att slippa ha ont. Mötet med alla dessa personer är helt klart det bästa med det här arbetet, tiotusen patienter är inte klokt egentligen.
Text & foto: Joakim Ormsmarck