Tjugo år med MMB

I år är det tjugo år sedan Magnus och Mikael Bertilsson startade sitt MMB, då med inriktningen på att enbart arbeta med murning och plattsättning. För fem år sedan togs beslutet att satsa fullt ut på att bli ett komplett byggföretag och idag kan bröderna räkna in ett femtiotal anställda och en omsättning som passerat hundra miljoner.

Det var nog egentligen förutbestämt att de skulle hamna i branschen. Med en morfar som startade Finsbo Entreprenad, och en far som tog över, var det ganska naturligt för Mikael och Magnus att även de skulle bli murare. Som de själva skämtsamt säger när vi ses så slapp de på det viset studielånen och lärde sig att mura istället.
– Vi startade vårt egna bolag 1997 och var nog egentligen ganska nöjda, inleder Mikael. Vi jobbade operativt fyrtio timmar i veckan och resten av tiden ägnade vi åt pappersarbete, räkna på nya jobb och allt det andra som hör till företagande. Så körde vi i ungefär fem år innan vi började anställa och sedan har det rullat på.

Under de första femton åren var företagets fokus att vara en underentreprenör inom murning och plattsättning men sedan kände bröderna att det var dags att ta nästa steg. Det tog ungefär ett år att stöpa om verksamheten och samtidigt sattes målet att bli femtio medarbetare, en siffra som man idag har nått.
– Idag är vi i den storleken vi vill vara rent personalmässigt, nu är målet att utveckla personalen och samordningen, berättar Magnus. Vi har idag allt utom VVS i huset och kan ta oss an alla typer av projekt, från att hänga upp en tavla åt en privatperson till att bygga företagslokaler eller privatvillor. Vi har alltid sagt att vi ska ta alla jobb och det kommer vi att hålla fast vid även om vi växer.

Verksamheten kan idag delas in i tre delar där servicen av fastigheter är den första, byggnationen av privata villor är den andra och de större entreprenadjobben är den tredje. Magnus, som är den som ansvarar för servicedelen, berättar att det händer att kunder blir förvånade att man fortfarande kan ringa MMB för ett litet jobb i hemmet, utan att det ska behöva ta varken lång tid eller blir kostsamt. Idag arbetar MMB över hela landet, även om huvudsakligt fokus ligger kring Bjärehalvön, från Helsingborg och till Halmstad. Just nu pågår projekt såväl i Båstad som Laholm, Lidköping och Malmö. Målsättningen inför framtiden är att vara en nationell aktör, men med rötterna och hjärtat kvar på Bjäre. Båda två menar att man aldrig ska se begränsningarna utan se framåt och sträva uppåt.
– Egentligen är det väldigt enkelt, menar Magnus. Det räcker att vara bra på tre saker för att lyckas som byggare. Vi ska leverera i tid, vi ska vara prisvärda och vi ska ha ett bra bemötande gentemot våra kunder och detta ska genomsyra hela företaget, lyckas man bara med det så lyckas man även att skapa en lönsamt och bra företag.

Att MMB är ett bra företag är det ingen tvekan om. Genom åren har man mottagit flera utmärkelser, såväl på det lokala planet som nationellt, och förra våren var det dags igen när duon fick representera hela företaget på scenen på Norrviken och motta priset som Årets Företag i Båstad. En utmärkelse som de menar är mer till medarbetarna än till dem själva.
– Det är en fantastisk känsla att bli uppskattade på detta vis och vi är medvetna om att det aldrig varit möjligt utan våra medarbetare, menar Mikael. Det är de som är MMB tillsammans med oss och när vi får en utmärkelse är det vi alla som får den. Dagen efter att vi fått priset plockade vi fram en jättegrill och grillade 150 hamburgare och firade tillsammans med våra medarbetare.

På tjugo år har MMB gått från två till femtio medarbetare samtidigt som man gjort förvärv och utvecklats till ett ännu vassare byggföretag. Men vad är då knepet som gör att man lyckas? Som redan nämnts menar Magnus och Mikael att grunden är väldigt enkel men vad har de mer för råd att dela med sig av?
– Vi försöker ha väldigt raka puckar, det uppskattar våra medarbetare och våra kunder, menar Magnus. Vi har en platt organisation där vi inte går in och styr för mycket. Sedan har vi roligt på jobbet och medarbetare som trivs, där är vårt framgångsrecept tror jag.

Visst har det hänt mycket på tjugo år. Idag är duon mer företagsledare än murare, även om det nog skulle lösa det också om det knep. Men dagarna består mestadels av att ha kontakt med kunder, att få in nya uppdrag och självklart att ta hand om medarbetarna. Mikael avslutar med att konstatera att man aldrig får underskatta betydelsen av en fika i en byggbod tillsammans med medarbetarna, den stunden är viktig.