Konst som kommunikativt verktyg och del av en läkningsprocess är något som förekommit i sjukvården under lång tid. Kreativiteten som sker genom målandet tillför ofta positiva känslor för den som håller i penseln. Anna Jonsson och Ebba Bertilsson är två unga entreprenörer från Båstad som just nu jobbar intensivt med sitt nystartade företag som de tror starkt på. De vill erbjuda barn och unga som drabbats av svår sjukdom eller skada att vara en del av en konstupplevelse med syfte att framkalla goda känslor.
PainT grundades i somras efter en idé Anna fick när hon klurade lite på hur hon kan vara med och påverka för att göra något gott i samhället, en inställning hon känner alltid legat för henne.
– Det var så klockrent tyckte jag, pain blir till paint. Genom att måla kan känslor bearbetas och förändras, säger Anna.
Genom Ung Drive har Anna fått fem dagars utbildning i entreprenörskap. Att leda företag är något hon vill fortsätta med.
– Jag blev även nominerad och fick delta i SM i entreprenörskap, vilket spädde på viljan att fortsätta, berättar Anna.
När Ebba och Anna hamnade i samma klass började de umgås mer intensivt även om de känt varandra ett bra tag.
– Vi pitchade mycket idéer och kom väldigt nära varandra. Tillsammans kom vi på ännu mer saker och vi kompletterar varandra, säger Ebba.
Anna instämmer och berättar att det föll sig naturligt att ta in Ebba i företaget och utvecklandet av idéerna.
– Vi har båda höga ambitioner och försöker
tillsammans kombinera våra studier på naturvetenskaplig linje med att vara företagare, förklarar Anna.
Genom PainT vill de att barn som drabbats av sjukdom eller allvarliga skador ska få en möjlighet att vara kreativa och måla ur sig sina känslor. När känslorna sedan landat på målarduken och blivit konstverk vill de uppmärksamma detta genom olika vernissager.
– Vi har samarbete med Ronald MacDonalds Hus och barnfond i Lund. Där ska vi hålla en workshop på höstlovet. Målningarna ska sedan kunna synas i vårt webbgalleri på hemsidan och på vernissage men var det blir vet vi inte ännu, säger Ebba.
Företaget är inte vinstdrivande och drivs genom sponsorer, tid och ambition. Materialet tar de med sig till sina workshops. För att ta sig dit är det föräldrarna som får ställa upp och köra.
– De är väldigt stöttande och hjälper oss gärna, säger de samstämmigt.
I framtiden önskar de arbeta med fler aktörer och hoppas deras arbete kommer göra skillnad för många personer. De har planer på att låta barn och unga med psykisk ohälsa också få måla för att få ut sin smärta.
– När man får ut smärtan och får ner den på pappret tror vi det finns plats för nya känslor. Vi hoppas det ska släppa känslorna fria, säger Anna.