Otto satsar på det närproducerade

Otto satsar på det närproducerade - Bjäreliv

På Lugnets Gård i Vantinge, strax söder om Förslöv bor Otto Werneskog. Under en tid har han haft en vision att skapa en ny tradition kring närproducerad mat och dryck och har därför detta år anordnat Bjäres Skördefest. Flertalet matproducenter, en dryckesproducent och inbjudna gäster minglade och njöt av countrymusik samtidigt som Ottos frö började gro.

På många platser runtom i landet finner man just i denna årstid både skördemarknader och skördefester dit allmänheten välkomnas. Nästa år hoppas Otto kunna erbjuda en publik tillställning men först måste han samla rätt krafter för att genomföra sina planer.
– Syftet har inte varit att detta skulle bli något
stort i år utan att vi skulle finna en kärna som är bra. Om kärnan är frisk kan det växa. Tanken är att finna ett sätt att lyfta fram vad som finns i bygden och förhoppningsvis ett startskott på en ny kul tradition, förklarar Otto.

Kvällens festligheter var endast för inbjudna gäster och Otto hoppas att deltagarna både upplevde en trevlig kväll och byggde ut sina nätverk. Där bjöds på countryinspirerad livemusik från Nevermind med Anna-Stina Hansson, Retroband samt Fredrik Larsson & Blodsbroder.
– Det finns oerhört mycket gott runt omkring som odlas här och det finns även en social känsla bland folk på Bjäre. Då jag är ett stort countryfan kände jag mig inspirerad att dela med mig av musikstilen som är både avslappnad och familjevänlig. Jag har jag varit i Nash-
ville flera gånger den senaste tiden, berättar Otto.

Kvällen samlade flertalet närproducenter av mat och dryck. Orangeriet i Varalöv stod för kockandet och komponerade en mycket uppskattad meny. Gästerna fick bland annat njuta av Bjärekyckling, Bjärepäror och öl från Skelderwikens Bryggeri. Dock har Otto själv köpt in ölen via systembolaget enligt vanlig ordning. En som var mycket imponerad av kycklingen var Jan Lundberg från Småland.
– Min fru och dotter driver Topperyds B&B som också har café och konferensverksamhet. Bjärekyckling föll mig verkligen i smaken och är en produkt som kan passa hos oss, säger Jan.

Föreningen Food Evolutions representant Monika Christensen var även på plats under kvällen. Verksamheten är ideell med syfte att vara en plattform för mat och dryck i nordvästra Skåne.
– Vi arbetar bland annat för att regionen ska bli norra Europas centrum och mötesplats för närproducerad mat och måltidsupplevelse. Detta är ett embryo för framtiden. Här skapar vi vårt nätverk i denna delen av landet, säger hon.

Monica tror på Ottos idé om en skördefest även för framtiden. Hon ser att festligheterna och nätverkandet kan mynna ut i något större nästkommande år.
– Jag ser det som ett embryo som växer för framtiden, här finns starka och goda förmågor, säger Monica.