Kul på jobbet – Bra affärer!

Det som började med ett årligt Öppet Hus växer, lagom till Båstad Företagsbys femårsjubileum, till en företagsmässa med drygt trettio utställare. Bjäreliv har träffat några av entusiasterna bakom och fått en pratstund med Ann Lönnberg, som till vardags driver MERbyrån på företagsbyn, men just nu lägger mycket tid på att planera mässan den 24 oktober.

Kul På Jobbet
Delar av arrangörsgruppen. Från vänster, Ann Lönnberg, Sara Karlsson, Ingrid Thuresson, Mårten Sterner och André Jerleke.

– Allt började med att en intern arbetsgrupp i slutet av 2010 fick i uppdrag att göra en liten undersökning, där vi intervjuade en hel del företagare i byn och en av frågeställningarna var vilka gemensamma aktiviteter de kunde tänka sig. De flesta tyckte att en företagsmässa var en bra idé och på den vägen är det.

I gruppen som står bakom mässan finns blandade kompetenser med det gemensamt att de har sitt säte på företagsbyn. Mässgruppen består av Bo Nilsson och Sara Karlsson, Båstad Företagsby, Hans Lanner, Competensum, Mårten Sterner, Sterner Event, Jessica Johansson, Akademi Båstad, Ingrid Thuresson, Bjäre PrAkademi, André Jerleke, NaDox och Ann Lönnberg, MERbyrån.
– Vi har en mässgrupp som idag består av nio personer och de är tack vare dessa nio, med en stark uppbackning av Båstad Företagsby, som vi kan ro detta i hamn med en mycket liten budget. Min egen ambition är att även det minsta företaget på byn ska ha råd att ställa ut, berättar Ann.

Bland utställarna hittar man företag både från själva företagsbyn och utifrån? Hur kan det komma sig?
– Vi som sitter på byn känner vid det här laget till varandra och vilka tjänster som erbjuds, och nu ser vi allt oftare att band knyts mellan företagens respektive leverantörer, kunder och andra kontakter. Små företag har inte råd att inte lyssna på rekommendationer, den kan räcka med att anlita en oseriös leverantör och så har man i andra änden förlorat sin bästa kund. Som ett steg i detta kontaktknytande kan vi på mässan få tillfälle att presentera våra bästa partners för varandra, samtidigt som besökarna får lite mer.

Hur många utställare hoppas ni på?
– Vi erbjuder 35 utställningsplatser och ser fram emot ett antal hundra besökare. Det är 32 företag och organisationer som bekräftat att de kommer att ställa ut, och så har vi en del preliminära. Det är så kul för oss i mässgruppen att det blivit sådan uppslutning. Det är den bästa belöningen just nu, och nästa belöning hoppas vi blir en tillströmning av glada och nyfikna besökare.

Vad kan besökaren förvänta sig då?
– En trevlig mässa med fantastisk stämning. Båstad Företagsby är speciell, det finns mycket glädje här. Mässan går i temat ”Kul på jobbet – bra affärer”, eftersom vi är övertygade om att om man känner glädje i sitt arbete, så gör man ett bra jobb och gör man ett bra jobb, känner man glädje. Så glädje, det kan man förvänta sig.

På mässan får man som besökare chansen att träffa många kreativa företagare som vänder sig både till andra företag och till privatpersoner. Det kommer att bli ett passande föredrag av Niclas Timmerby som ska prata om sälj, men framför allt affärsrelationer.

Varför behövs en sådan här mässa i Båstad?
– Vi tycker det är viktigt att öppna upp arbetsplatser och företagsplatser, av flera anledningar. Många av oss företagare har sina kunder i närområdet och vill ha sina kunder i närområdet. Då är det ju naturligtvis viktigt att folk vet vilka produkter och tjänster de kan köpa och var de kan köpa dem. Med öppenhet, i detta fallet en entréfri mässa, får man också en tydligare bild av verksamheter och personerna som driver dessa och man kan hitta en leverantör, kund, affärspartner eller varför inte en mentor som man trivs med? Sedan vet vi att folk i närområdet gärna kommer till byn, och vi vill bjuda på en mässa där de kan träffa oss enkelt och utan den vardagliga tidspressen.

I dagarna kommer en lista på alla utställare på Båstad Företagsbys hemsida. Alla som är nyfikna på dessa företag ska naturligtvis ta sig tid att komma en stund på Båstad Företagsbys premiärmässa!