Kristoffer ger Hjorten nytt liv

Hjortens Pensionat & Restaurang byggdes vid 1900-talets början och fick då namnet Furuhem. I mitten av seklet kom verksamheten i familjen Hjorts ägo som sedan drivit verksamheten fram till i somras då fastigheten såldes och en lätt oro spred sig i byn, vad skulle nu hända med anrika Hjorten? Bostadsrätter eller privatvilla?

Innan vi går in på framtiden måste vi reda ut det här med namnet. Hur kom det sig att Furuhem blev Hjorten? Svaret är att när Kerstin och Peter Hjort i slutet av åttiotalet tog tog över verksamheten byggde de en restaurang som gavs namnet Hjorten. De båda olika namnen på pensionatet och restaurangen blev dock en aning förvirrande och vid millennieskiftet ändrades sedan namnet till Hjortens Pensionat & Restaurang.

När Bjäreliv besöker Hjorten en förmiddag i början av december är det för att träffa Kristoffer Henningsson som är den som har tagit på sig uppgiften att föra det anrika pensionatet in i framtiden och han gör det med stor respekt för historien.

– Man skulle kunna säga att jag nästan är uppväxt här, inleder Kristoffer. När jag var liten jobbade mina föräldrar hos Kerstin och Peter så vi var här många dagar och kvällar under sommarloven. Vi kollade på Sikta mot stjärnorna på TV, lekte dunk-gömme i trädgården och så vidare, så Hjorten är speciellt för mig helt klart.

Vi tar en rundtur och fastigheten, som när den byggdes var en av de störa träfastigheterna i byn, och Kristoffer berättar om planerna för hur han ska utveckla och samtidigt bevara pensionatet och restaurangen.
– Vi kommer att bygga ett helt nytt kök och byta ut all utrustning, sedan kommer restaurangen att målas om och en hel del inredning och möbler kommer att bytas ut. Känslan kommer att vara kvar men med lite mer bistrokänsla, det ska vara ombonat och kännas hemtrevligt, sedan kommer vi även att renovera det gamla pannrummet som ett barnrum med spel, tv och liknande.

Den klassiska plankan och sniglarna kommer att finnas kvar på menyn som just nu växer fram. Ansvarig kock blir Per Zegerholm som senast kommer från Restaurang Sand.
– Vi kommer att ha öppet hela året, torsdag till lördag, och sedan såklart hela sommaren. Jag vill att båstadborna ska hitta hit och känna sig hemma här, stamgäster är mitt mål skulle man kunna säga. Båstadborna är förmodligen inte de som kommer att bo på pensionatet men här i restaurangen hoppas jag att de ska trivas för det ska verkligen vara en restaurangen för alla, speciellt för båstadborna.

Pensionatets två våningar kommer att renoveras varsamt. Det kommer att bytas ut en del mattor och väggarna kommer att målas om. Vissa möblemang kompletteras men i grunden ska pensionatet leva vidare med samma känsla som det haft under alla år berättar Kristoffer.
– Det ska bli fantastiskt roligt att driva Hjorten vidare, avslutar Kristoffer. Det var egentligen aldrig planerat utan jag trivdes bra på Skansen men när sedan möjligheten kom upp kändes det helt rätt. Så första helgen i mars är alla välkomna för då kör vi igång restaurangen!