”Inredning är min stora passion”

I Horsabäck, en bit utanför Våxtorp och på lagom utflyktsavstånd från Bjärehalvön, har Alexander Malmnäs, och maken Philip, öppnat en butik som får det att vattnas i munnen på den inredningsintresserade som föredrar ”more is more” framför ”less is more”, som Alexander själv uttrycker det.

Gården köpte paret för åtta år sedan med ambitionen att arbeta med mjölkkor. Korna finns kvar, dock är det idag köttdjur som betar på åkrarna, men dessa har nu även fått sällskap av en butik som förra våren växte fram i det som tidigare varit stall, garage och hönshus. Malmnäs Möbler och Interiör har snabbt etablerat sig och kunderna finns idag runtom i Sverige och även utomlands.
– Inredning är min stora passion, säger Alexander när Bjäreliv hälsar på i butiken. Jag har tidigare arbetet florist, dekoratör, trädgårdsmästare och som säljare i klädbutik. Bland annat har jag jobbat i lite olika butiker i Båstad!

Från början arbetade han även med blommor i butiken i Horsabäck men idag är utbudet renodlat till en ren inredningsbutik, dock med lite presentartiklar och delikatesser som komplement. Alexander berättar att hemligheten bakom konceptet, som han ser det, är att han bara köper in sådant han själv gillar och skulle vilja ha i sitt eget hem. Inköpen görs på de stora mässorna runtom i Europa och själv beskriver han sin stil som klassiskt internationell med en tvist.
– Även om vi bara säljer nya saker i butiken tycker jag att det är viktigt att blanda gammalt och nytt i ett hem, det är det som skapar en själ i hemmet. Gärna arvegods som har en historia, menar Alexander. Belysningen är också väldigt viktig!

Att det skulle öppna en inredningsbutik i Horsabäck var det nog inte så många som trodde men läget menar Alexander är perfekt. Det är här han och maken bor och för många blir det ett utflyktsmål att åka hit, att det dessutom ligger en populär restaurang i granngården är ingen nackdel.
– Jag kör själv gärna en bit för att titta på eller köpa något om jag vet att det är värt det. Så tror jag många av mina kunder tänker också. Att komma hit blir som en utflykt. Barnen kan titta på gässen och klappa djuren medan föräldrarna strosar runt i butiken. Kort sagt blir det en upplevelse att besöka oss, säger Alexander.

Alexanders-inredning

När Bjäreliv besöker butiken är det några veckor kvar till dopparedagen och hela butiken andas juletider. Alexander berättar hur viktigt han tycker att det är att man låter hemmets inredning och känsla skifta över årstiderna. Själv föredrar han mycket dekorationer, tofsar och ombonat vintertid när det är kargt ute. Sommartid har han gärna det mer avskalat inne, så att det skapas kontraster helt enkelt.

Alexander Malmnäs är färgstark och sprudlar av kreativitet och det kan låta som en klyscha men faktum är att butiken är som en spegel av honom själv. Så varför inte ta en utflykt till Halland någon dag?