I år hyllar Norrviken romantiken

Årets säsong på Norrviken går i romantikens tecken och är en hyllning till den Romantiska stilträdgården. Men sommaren i trädgårdarna bjuder på så mycket mer och för att få en liten bild av allt som händer träffade vi trädgårdsmästare Sandra Ehrsköld för att prata lite kring vad som är på gång.

– Vi jobbar hela tiden med att utveckla trädgårdarna, inleder Sandra. Vi förlänger blomperioden över hela säsongen, i höstas planterade vi 12 000 lökar för att få ett tidigt vårflor. Samtidigt förnyar vi stilträdgårdarna som vi vill utveckla i samma anda som Rudolf Abelin skapade dem. I år är temat Romantikens år och med det vill vi lyfta fram kärleken till naturen, platsen och människan. Som en del i detta har den Romantiska trädgården bland annat fått dammen renoverad, nya trampstenar till gångarna och en större sittplats.

Att det är romantikens år går igenom överallt på Norrviken i sommar med dekorationer, installationer, dans, musik och utställningar. Sandra berättar att det bjuds på konst såväl inne i Villa Abelin som ute i trädgårdarna.

– Hanna Wendelbo har en utställning inne i villan men har även designat ett antal mönster som visas upp ute i trädgårdarna på stora vepor, berättar Sandra. Det är mönster som inspirerats av Norrviken och bland annat kommer besökarna att möta mönster med påfåglar och koifiskar, som är två av de djurarter som även finns här hos oss.

Sandra Ehrsköld i Norrvikens trädgård. Foto: Joakim Ormsmarck
Sandra Ehrsköld i Norrvikens trädgård. Foto: Joakim Ormsmarck

Den som är nyfiken på konstinstallationer utomhus kommer i år även att kunna njuta av Linn Peterssons konst med temat ”Connection” som dyker upp längs med en promenadslinga mot åsen. Linn arbetar med det naturen har att erbjuda i form av stubbar, pinnar, grenar och annat.

– Vi har även ljudsatt några av stilträdgårdarna, som exempel är det pianomusik i den Romantiska trädgården, och detta gör vi för att bidra till en ännu större upplevelse för besökarna.

En sak som slår mig under intervjun är att det hela tiden händer saker på Norrviken. En trädgård med en sekellång historia som likväl är i konstant förändring och utveckling är ganska häftigt egentligen. Det märks att det finns en stor respekt för historien och det som varit och Sandra menar att de varit tvungna att se bakåt för att kunna gå framåt, allt bygger på det som Rudolf Abelin skapade och nu är det upp till Sandra och hennes kollegor att förvalta och utveckla.

– Abelin var en stor visionär och för att bäst hylla hans verk måste vi fortsätta att utveckla det i samma anda, menar Sandra. Vi bevarar och utvecklar hela tiden. En nyhet i år är de fantastiskt vackra lamporna som pryder våra stenbänkar, en både vacker och funktionell utveckling som passar in i miljön.

I den Japanska trädgården har ett nytt träd tillkommit och det är ett ginkgoträd, även kallat kinesiskt tempelträd, som sägs vara det äldsta bevarade trädet på jorden. Dess släktingar växte redan på dinosauriernas tid.

– I augusti kommer vi att kunna inviga vårt nya växthus, som kommer att bli något alldeles extra, avslutar Sandra. Men innan dess har vi en härlig sommar framför oss.