
Historien om Fysiotest tar sin början för drygt fyra år sedan. Sami Seppänen arbetade som chefstränare på tennisgymnasiet i Båstad och började känna en viss frustration över att inte ha tillgång till alla de tester och den utrustning som de egentligen behövde i verksamheten. Resultatet blev att han började undersöka vad som fanns på marknaden och det var här han såg en lucka.
Glatt gäng på Fysiotest!
– Jag såg vilken utrustning som användes ute i Europa och världen och insåg att detta var en marknad som helt missats i Sverige. Jag fick agenturen på utrustningen och på den vägen började vi utveckla det som idag är Fysiotest, berättar Sami när vi ses över en kopp kaffe i företagets lokaler på Drivan.
Idag består företaget av flera olika verksamhetsområden där den medicinsktekniska utrustningen är en av dessa. Här levererar Sami och hans kollegor idag utrustning till allt ifrån universitet och riksidrottsförbundet till gym och träningsanläggningar.
– Vi har byggt vår verksamhet utifrån den utrustning vi säljer och arbetar med. Utifrån det har en klinik växt fram där vi hjälper människor, alltifrån motionärer till elitidrottare att få en hälsobesiktning av kroppen. Vi arbetar med friska människor och hjälper dem att utvecklas och hitta en balans i kroppen.
Båstads idrotts- och hälsoklinik har utvecklats till att bestå av fyra olika områden, idrottslabbet, livsstilscoaching, företagshälsovård och Båstad Marathon. Sami berättar om hur kliniken är uppbyggd.
– Vårt idrottslabb är för alla, för oss är det lika viktigt att kunna hjälpa motionärer som elitidrottare. Här kan vi med vår avancerade testutrustning se utgångsläget och utifrån det ta fram en plan för den fortsatta träningen. Här tittar vi på kosten, konditionen och träningen.
Ingrid Lövkrona är ansvarig för företagshälsovården. Hon berättar att målsättningen är att arbeta med kontinuerlig uppföljning och att alltid fokusera på det friska hos medarbetarna. Genom testera och samtal med företagets medarbetare får arbetsgivarens friskare medarbetare som mår bättre och de gynnar i slutändan alla parter.
– Vi arbetar med företag i många olika branscher, bland de lokala kan nämnas Kullaflyg och Bjärefågel, berättar Ingrid. Vi kommer alltid ut till företagen och finns på plats där, vilket underlättar för att skapa kontinuitet. Den sista delen i klinikens verksamhet är kanske också den mest kända. På bara några år har Båstad Marathon kommit att bli ett av de större evenemangen på Bjärhalvön och tävlingen utvecklas hela tiden.
– När vi startade 2010 hade vi femtiosju startande och sedan dess har vi bara ökat. Förra året satsade vi på stafett och gjorde även en större satsning på barnen, berättar Sami, så idag är vi ett av de etablerade loppen i Sverige med deltagare från hela landet och även från utlandet.
Intervjun börjar närma sig sitt slut när Sami säger till mig att jag måste testa InBody, mätutrustning som på under två minuter scannar av hela min kropp och ger mig en fullständig bild av hur min kropp ser ut på insidan. Jag tar plats på maskinen, det enda jag behöver göra är att ta av mig mina strumpor och hålla i två handtag. Sedan ska jag stå stilla och vara tyst, resten sköter maskinen. Resultatet kommer i en skrivare och vi slår oss ner för att titta på det tillsammans. Sami går igenom alla delarna och vi kan konstatera att muskelmassan skulle kunna vara bättre och fettet mindre men samtidigt att jag ligger ganska bra till mot de flesta referensvärdena. Jag får frågan om jag har ont i vänster ben för det väger 160 gram mer än det högra. Med tanke på att knäet har värkt lite de senaste dagarna är det förmodligen en vätskeansamling där förklarar Sami.
– Det är detta som är så unikt med InBody, berättar Sami. Här kan den vanliga motionären på två minuter få en total bild av sin kropp och vi kan tillsammans titta på hur en träning kan läggas upp. Ingen skulle ju börja laga bilen utan att besiktiga den först, eller hur?
För egen del, som utsänd reporter, går jag mot bilen med nya mål i huvudet. Nu ska det tränas så att muskelmassan ökar, det var ju förmodligen därför jag haft ont i ryggen. Vem vet kanske kan jag springa halvmaran om jag tar tag i hälsan redan nu?
Text: Joakim Ormsmarck
Bild: Julia S Ormsmarck