
När Johanna Lundqvist Björn öppnar dörren till sin ateljé, möts man av färgglada figurer – i och utanför böckerna.
En blek sol kämpar mot vintermolnen och lyser emellanåt upp den färgglada ateljén i Östra Karup, där Johanna Lundqvist Björn sitter vid datorn och skapar sina figurer. Dov julmusik strömmar över lokalen som är fylld av leende flickor och pojkar, drakar, prinsessor, riddare och tomtenissar. På disken brinner två ljus.
Johanna Lundqvist Björn är grafisk formgivare och illustratör. Hennes ateljé ligger numera på bekvämt avstånd från huset där hon bor med sin familj sedan 2005.
Efter att ha haft butik en trappa ner på Hamngatan och sedan på Köpmansgatan i Båstad, har hon nu flyttat verksamheten till Viktor Ewalds väg, till tomten där hon lekte som barn när hennes morföräldrar bodde i huset hon nu tagit över.
Johanna är uppväxt i Laholm. Efter studieåren på Forsbergs Skola i Stockholm, kände hon att det var hit hon ville återvända.
– Jag hade ju varit här hos mina morföräldrar så ofta, så Båstad och Östra Karup kändes som hemma. Jag trivs så bra här, säger hon och drar fram varsin hög pall som vi slår oss ner på.
På bord och hyllor runt om ligger travar av barnböcker, anteckningsböcker, vykort, gosedjur och barnkläder med hennes karakteristiska figurer. Om det så är en tomte eller en liten flicka, ser man att det är samma hand som skapat dem. Till och med tapeten, med stora ljus- och klarrosa blommor mot vit botten, är ritad av Johanna.
Figurerna såg dagens ljus när vi gick in i 2000-talet. Det var då hon startade Johanna Form & Design, efter att ha haft en utställning på Bjärupsgården.
Mest kända är kanske hennes figurer Lilla Bebin och Leja li, som finns i några av de många barnböcker som Johanna har illustrerat.
Men det började med Gabriella, berättar Johanna och plockar ner ett vykort från hyllan. Mot lila bakgrund syns en flicka med brunt hår med bara prickar till ögon och en stor leende mun.
– Jag ritade henne åt en kompis som jag hjälpte att göra inbjudningskort när hon skulle ta studenten.
Det är det enkla och lekfulla som kännetecknar Johannas formspråk. Och de starka färgerna förstås. En annan av de här leende flickorna, en blond med stort rött hjärta, avporträtterad mot rosa bakgrund, liknar Johanna.
Johanna har döpt henne till Rosa, men visst finns en likhet, medger hon.
– Det tycker min mamma också.
Johanna har alltid ritat. Hon ser sig dock inte som konstnär, säger hon, men tillägger snabbt:
– Jo, jag är väl en konstnär i och för sig men jag ritar mer grafiskt.
Redan direkt efter gymnasiet började Johanna att läsa på Forsbergs på distans, sedan blev det en kvällskurs i Göteborg på Berghs reklamskola, följt av två års heltidsstudier i grafisk formgivning och illustration på Forsbergs i Stockholm.
På den tiden, när hon sökte in, jobbade hon inte digitalt utan arbetade i kollageteknik med mönster och produkter.
– Jag tyckte om att skära i olikfärgat papper. Gud! Det är inte klokt, utropar hon nu när hon tänker tillbaka.
– Det där sitter nog i om jag tänker efter. Fast nu gör jag det i datorn.
Johanna visar hur hon ritar med en digital penna, samtidigt som hon håller blicken fäst på skärmen.
– Sen kan jag skissa för hand, men det passar mig att göra det direkt i datorn för då kan jag ändra färg och laborera. Plötsligt känner jag att det blir något extra. Ofta är det färger som stämmer när jag känner att det klickar, eller kontraster.
Favoritfärgerna är grönt och rosa, säger hon, vänder sig om mot en ställning med färgglada kort och pekar på ett. Det här är ju fint: rosa, grönt, lila, och orange.
– Jag älskar färg. Sen klär jag mig gärna i svart, tillägger hon. I dag har Johanna matchat det svarta med röd blus och röda kängor.
Johanna gör saker som hon tycker om och kollektionen utvecklas efter hand.
– Jag brinner mindre för reklam och mer för produkter och koncept, det hänger ihop. Jag tycker om det här med produkter och mönster och att hitta den röda tråden. Jag har mina figurer på olika produkter: som kort och anteckningsböcker. Jag älskar papper. Men det har också blivit porslin och textil.
På senare år har det blivit mycket barnböcker. Johanna jobbar framförallt med tre författare.
Det började med att Linda Ulvaeus kom in i butiken i Båstad och undrade om Johanna hade illustrerat barnböcker.
– Det hade jag inte och hon hade inte skrivit några barnböcker heller innan, men hade en story på gång. När hon såg mina figurer så tänkte hon: ”Det där är Leja li”.
Därefter har det blivit flera böcker om Leja li, liksom berättelser av andra författare som Johanna illustrerat – som Linda Palm och Catarina Larsdotter Norlén.
– Ibland är det skönt att bestämma själv, men det är jättekul att ha kollegor och bolla med. Linda Palm och jag åker på bokmässor och ses lite då och då. Det är kul när man frilansar båda två.
I januari kommer en uppföljare till Catarinas och Johannas populära pekbok ”Lilla Bebin Tittut!” som heter ”Lilla Bebin packar väskan”.
– Det är roligt med böcker, men roligast? Ja, det är helheten. När man väl hittar rätt.
Inspirationen kommer från lite olika håll.
– Jag inspireras av grafiska mönster och färger – sen om det är blommor ute i naturen eller något jag hittar i en tidning, det kan variera.
En formgivare hon inspirerats av är Lotta Kühlhorn och hennes färgstarka mönster.
Dagarna inleds ofta tidigt, och Johanna springer ett par, tre gånger i veckan, vilket gör henne mer kreativ, tror hon.
– Det är fint här i Östra Karup med vår lilla bokskog. Jag blir åtminstone piggare i huvudet av en löprunda. Sen sitter jag här med tända ljus och musik och jobbar vid datorn, kanske träffar någon frilansare på lunchen. Sen är det barn som ska hämtas. Ibland sitter jag en stund på kvällen och jobbar vidare.
När Johanna inte sitter och jobbar vid datorn, åker hon gärna upp till Café Killeröd.
– Där sitter jag gärna och ritar och skissar. Det är väldigt rofyllt där och det är ganska stort så man kan sitta där utan att ta plats. Och så har de goda grejer, tillägger hon med ett skratt.
Det är viktigt att ha roligt, menar Johanna.
– Det är verkligen drivkraften.
TEXT & FOTO: PETRA CARLSSON