Ebba har siktet inställt på att ta plats i riksdagen

Ebba Krumlinde har varit politiskt aktiv i mindre än tio år men hunnit med att engagera sig i både kommunpolitik och på landstingsnivå som ersättare. Som tredjenamn på riksdagens valsedlar för Centerpartiet region Skåne Nordost har hon stor chans att ta klivet till riksdagen. Ett förtroendeuppdrag med förpliktelser.

Det var vid Centerpartiets nomineringsstämma som Ebba Krumlinde från Båstad blev vald till ett av toppnamnen på riksdagslistorna för valkrets Skåne nordost. Från valkretsen kommer troligen två personer till riksdagen i nästa års val. Ebba kommer ha plats nummer tre på listan och behöver en del extrakryss för att komma med men det finns en stor möjlighet.
– Det är en ära att ha fått förtroendet att vara ett av toppnamnen på listan. Jag tycker det är jättekul att vara ute och kampanja och ser fram mot det, inleder Ebba.

I dagsläget sitter Ebba i kommunfullmäktige för Centerpartiet i Båstad, är ordförande för Bjäre Centerkvinnor samt är förbundsstyrelseledamot för Centerkvinnorna nationellt. Sedan hon blev politiskt aktiv har hon även hunnit med att vara engagerad i landstingspolitik på landstinget i Stockholm.

Att bli invald till Sveriges riksdag är ett stort åtagande som kräver medvetenhet om vad som väntar och förväntas av rollen.
– Att vara riksdagsledamot är ett heltidsjobb och mer därtill. Man jobbar 365 dagar om året och har aldrig semester. Det är ett stort ansvar, berättar Ebba som är medveten om allvaret i uppdraget.

Är du redo för det?
– Ja, det är jag, skrattar Ebba. Jag har funderat jättemycket på det här. Det är inte en självklarhet att tacka ja till en sån chans. När jag fick ett mail där det stod att jag blivit nominerad och med frågan om jag skulle ställa upp kände jag inte bara ”å vad kul och smickrande” utan funderade även mycket på vad det innebär egentligen. Min arbetsplats kommer då till stor del att bli i Stockholm och jag har valt att bo i Båstad för jag trivs i Båstad och har mitt allt här. Samtidigt så är det i riksdagen jag känner att jag skulle kunna göra en stor förändring och bidra med mycket.

Ebba har fått med sig politiken hemifrån, hennes styvfar var politiker, också för Centerpartiet. Innan politiken kom in i hennes liv verkade hon aktivt varit aktivt för kvinnofrågor bland annat genom Malmö Kvinnojour och Rädda barnen. Våld i nära relationer och personer i utsatthet är ämnen som Ebba alltid har brunnit för.

När Ebba gick in aktivt i politiken 2011 var det inte med något speciellt karriärmässigt mål utan hon halkade in i politiken på vad hon själv beskriver som ”det klassiska bananskalet”. Sedan omvalet i Båstad 2015 sitter hon med i kommunfullmäktige för Båstads kommun.
– Jag kan påverka Båstads kommuns framtid genom att vara verksam i kommunpolitiken och det är därför jag gör det. Genom riksdagspolitiken kan jag påverka på en annan nivå. Kommunpolitiken handlar om beslut för invånarna i Båstads kommun så som vart vi placerar nästa skola eller lokala beslut inom vård och omsorg. Men vissa delar av besluten som görs i Båstad måste förhålla sig till de regler som kommer uppifrån och där kan jag vara med och påverka genom riksdagsarbete. På så sätt påverkar riksdagsjobbet även lokalt.

Ebba kommer även finnas med på valsedlarna för Båstads kommun i valet som kommer. Vilken plats det blir bestäms i dagarna på lokala stämman. Det finns en möjlighet för Ebba att komma in till riksdagen men absolut inga garantier. Att fortsätta aktivt med politiken är i alla fall en självklarhet för henne. På vilken nivå det blir får valet avgöra men hon blir inte besviken om det fortsatt blir inom kommunen.
– Även om jag skulle komma in i riksdagen kan jag sitta kvar i kommunfullmäktige i Båstad. Dock utan ytterligare uppdrag i olika nämnder för det finns det inte tid till. Det finns en hel del politiker i riksdagen som även är engagerade lokalt i sina kommuner. Hur det skulle bli för min del vet jag inte i nuläget.


Detta kan bli Ebbas nya arbetsplats

Innan tiden i Båstads politik har Ebba bland annat varit politiskt sakkunnig på landstinget i Stockholm. Där fick hon möta en av baksidorna med att vara politiker nämligen att det inte är helt ofarligt, de kan utsättas för hot och våld.
– Jag var en av talarna när Skarpnäckskravallerna utbröt. I Kärrtorp för fyra år sedan blev vi attackerade av Nordiska Motståndsrörelsen. Jag var stadsdelsnämndens representant på det manifestet och skulle precis gå upp och tala när flaskor började komma flygande mot oss. Jag klarade mig bra och det tror jag beror på att många av de som utförde attentatet snabbt blev gripna och häktade men det var skämmande. Efteråt fick vi prata med säkerhetspersonal och diskuterade hur vi ska handskas med dessa typer av situationer. Det fick mig att tänka på om det verkligen är detta jag ska hålla på med, är det värt det? Det är inte jättefestligt att bara för att du står upp för en demokrati får du en hotbild på dig. Efter mycket funderingar kom jag fram till att om inte jag vågar stå upp för vår sak vem ska då våga. Hur ska jag kunna kräva av andra att ställa upp om jag inte gör det själv. Ställer vi inte upp för vår sak finns ju risken att de onda krafterna vinner och det vill vi aldrig någonsin ska hända. Händelsen har gjort att en del av det jag skulle vilja driva i riksdagen just bekämpningen av organiserad brottslighet, för det är ett jättestort samhällsproblem. Det yttras på olika sätt i Sverige beroende på var du bor men alla berörs av det och det kostar stora skattemedel som skulle kunna användas till annat.

Att vara politiker i Båstad måste vara väldigt mycket tryggare?
– Ja, men jag fick efter jag blev invald efter omvalet en del hot och kommentarer via sociala medier. Då hade vi en flyktingsituation som var vad det var och det var inte populärt bland vissa att jag gick ut med min åsikt i frågan, och då kom påhoppen direkt. Jag reagerade inte så mycket på det men det gjorde en del av mina partikollegor som inte var vana vid att sånt kan hända här i Båstad. Det blev inte mer än bara hotfulla kommentarer så det var ingen fara. Hur hotad du blir beror mycket på vilka frågor du driver.

I dagsläget jobbar Ebba i Klippan och Åstorp som projektledare för ett projekt som heter ”Rätt kompetens”. Där gör hon en genomlysning av vilken kompetens behövs för olika arbetsuppgifter inom kommunala verksamheter. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit fram siffror som visar på att det saknas hundratusentals personer inom kommunal förvaltning de närmaste åren, främst inom Vård och Omsorg. Detta beror på stora pensionsavgångar samt att behovet av äldrevård ökar och så även barnkullarna.
– En del i att tillgodose denna arbetskraft är att rätt personer måste göra rätt saker utifrån sin kompetens. Utredningar visar på att det finns många som gör arbetsuppgifter utanför sitt kompetensområde. Om fler underskötersketjänster behövs kan en del av det tillgodoses genom att de inte gör arbetsuppgifter som andra kan göra. En undersköterska ska inte ta sin tid till att personligen åka med olika prover från vårdboenden till vårdcentraler. Det finns det andra som kan göra så undersköterskan kan lägga sin tid på att vara just undersköterska. I Gislaved har man genomför just detta och där transporterar nu vaktmästare prover i stället för undersköterskorna. Rätt kompetens på rätt ställe effektiviserar mycket. Dessutom kan de ge möjligheter för de med lägre utbildning att få jobb.

Borde Båstads kommun genomlysas inom detta område?
– Absolut! Men det får någon annan göra. Så länge jag är politiskt aktiv i Båstad tänker jag inte jobba med de frågorna inom samma kommun. Jag vill inte att någon ska kunna anklaga mig för någon jävsituation i min hemkommun. Det är mitt beslut.

Vad krävs för att vara en bra politiker?
– För det första skulle jag vilja säga lyhördhet. Att ha förmågan att lyssna in och tolka vad som är behovet och sen förstå vad det är som medborgarna vill. Att förstå vad som är det bästa för kommunen eller landet. Många olika delar måste vägas in för att navigera rätt. Förmågan att kunna föra en dialog är en viktig del då politik till stor del handlar om att argumentera för sin sak. Oavsett om det är med tjänstemän eller politikerkollegor så är det viktigt att lyssna in och förstå. Sen är det även väldigt viktigt att vara tydlig och inte hålla på att flacka i sitt budskap.

Vad är det som får dig att vilja ta den politiska banan?
– Politik är superkul och jag hade inte gett mig in i det om jag inte tyckte det. Det närmsta året kommer bli väldigt kul och spännande, avslutar Ebba som verkligen utstrålar genuinitet i allt hon säger.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson