Dubbla mästerskap i voltige

Laholms juniorlag i voltige, strax före prisutdelning. Foto: Anna Matre

Två klubbar har samarbetat för att anordna det stora arrangemanget SM och NM i Voltige. Laholms Ryttarförening Voltige och föreningen Caprifolen har under flera månaders förberedelser lärt känna varandra. Att det i detta geografiska område finns två framstående voltigeklubbar är fascinerande då voltige egentligen är en ganska liten del av Ridsportsförbundet i Sverige. Tidsplanen under tävlingshelgen fungerade utmärkt och deltagarna var mycket nöjda med helheten. Juniorlaget från Laholms RF Voltige tog hem fina placeringar i båda mästerskapen.

Helgen bjöd på kanonväder och arrangörerna lyckades väl med uppdraget. Anette Kruthammar Johansson är ordförande i klubben Caprifolen som finns i Stackarp. Främst lovordar Anette föreningarnas sponsorer och funktionärer.
– Vi vill ge våra sponsorer ett stort tack! Utan dem hade det såklart inte gått att genomföra helgen. Och våra fantastiska funktionärer vill jag även berömma ordentligt, säger Anette.

God teknik ledde till SM-guld. Foto: Malin Kyttä
God teknik ledde till SM-guld. Foto: Malin Kyttä

Ett arrangemang av denna dimensionen har verkligen behövt alla tillgängliga krafter. Tillsammans har klubbarna beslutat att ett eventuellt överskott i kassan efter tävlingshelgen ska resultera i ett träningsläger med externa tränare, vilket fick föräldrarna att ställa upp lite extra i funktionärsrollen.
– Samarbetet har gått jättebra, det har varit så roligt att hjälpas åt, säger Anette.

Från klubben Laholms RF Voltige fanns Maria Albjär på plats i rollen som tävlingsledare.
– Vi kommer ha mycket roligare på alla tävlingar framöver nu när vi känner varandra mellan klubbarna. Jag fick frågan i början av året om jag kunde vara tävlingsledare och jag skulle nog även kunna kalla det projektledare. Det har varit ett stort projekt och vi har haft möten nästan var tredje vecka sedan uppstarten, berättar Maria.

Olika arbetsgrupper har fokuserat på sina respektive områden för att få ihop hela arrangemanget som nu gått av stapeln under en långhelg i början av september. Ungefär 15 personer har haft tyngre ansvarsposter men hur många funktionärer som totalt arbetat för att tävlingarna kunnat genomföras vet Maria inte, men det är många.
– Vi har garanterat engagerat över 100 funktionärer. Här i Laholm är vi cirka 20 aktiva voltigörer och tillsammans med Caprifolens voltige, som är en något större voltigeförening har vi lyckats få ihop tillräckligt med funktionärer för att genomföra helgens tävlingar, berättar Maria.

Tävlingsledaren har svårt att berömma sig själv för att det gått bra under helgen men medger att de lyckats hålla tidsschemat nästan alla dagarna. Det uppskattades av tävlingsdeltagarna och eftersom Maria själv varit aktiv voltigör vet hon vad som är viktigt för att en tävling skall falla i god jord hos de tävlande.
– Vi har hållit tiderna till punkt och pricka förutom under fredagen då en olycka tyvärr inträffade och det tog 50 minuter innan ambulansen fått ut den skadade tjejen från banan. Vi tar alltid det säkra före det osäkra och kan också berätta att det endast handlade om lindriga skador tack och lov, säger Maria.

Framtiden för föreningen ser bra ut, tillflödet av voltigörer finns men klubben behöver även bekosta hästar och ha tillräckligt många som kan träna hästarna med longering och varierad ridning. Som för de flesta föreningar är det både ekonomi och engagerade personer som krävs för en aktiv växande klubb.
– Det är hela paketet vi behöver, engagerade människor som har tid, förklarar Maria.

Hästarna som man tävlar med på högre nivåer och svårare klasser är oftast svenska varmblod men i nybörjarsammanhang eller på lite lägre nivåer kan man träna på ponnier.

– Klubben har två haflingerhästar som de yngre tjejerna tränar med, berättar Maria.
Laholms RF Voltige juniorteam består av Daniella Jakobsson, Ida Dessezar, Mika Potocki, Denise Åström, Bella Rydberg och Mika Rydberg. Hästen de tränar och tävlar heter Quincy och är 18 år.
– Quincy är fantastisk, en riktig klippa som levererar varje gång, säger Bella.

Klubben äger hästen som också bor här. Linföraren heter Jenny Bergman och tränare är Angelika Jönsson. Tjejerna har haft en riktigt bra tävlingshelg där de tagit SM guld samt hamnat på tredje plats i NM.
– Vi är väldigt nöjda med våra prestationer, säger en leende Ida.

Vidare berättar tjejerna att det svåraste var küren under lördagen. Kür är ett fritt program som kan variera en hel del från grundprogrammet som är strikt i sitt innehåll.
– Vi var inte helt nöjda och det påverkar oss, det liksom sätter sig på huvudet, berättar Bella, voltigören som började med sporten redan som sexåring.

Küren är egentligen deras starka sida berättar de. Dock klarade de sitt grundprogram extra bra. De är supernöjda med sin tränare och vill ge henne mängder med beröm.
– Hon peppar oss så bra, säger Mika som är 15 år och har sysslat med voltige sedan 5 års ålder.

Nöja tjejer i juniorlaget. Foto: Malin Kyttä
Nöja tjejer i juniorlaget. Foto: Malin Kyttä

Flera av tjejerna har varit med tidigare och placerat sig högt upp både i SM och NM.
– Jag har inte vunnit SM innan men jag har varit med på flera SM och flera utlandstävlingar tidigare, berättar Denise.

När tjejerna inte tränar eller tävlar på häst måste de styrketräna ordentligt, det är en sport som kräver mycket muskler, spänst och stabilitet.

– Vi lägger mycket tid på vår träning och vår lagkänsla är stark, berättar Daniella när intervjun avrundas. Det var dags att kliva högst upp på prispallen.

Vanessa Nilsson var nöjd med sin helg, även om det inte blev någon pallplats för henne. Denna unga voltigör tillhör klubben Caprifolen. Det är hennes nionde år i klubben. Under helgen har junioren Vanessa tävlat i individuell klass i både SM och NM.
– Mitt individuella program i kür gick inte helt som planerat men idag gick det bättre, säger en något blygsam Vanessa.

Caprifolens ryttare har tävlat med stoet Bandolera som är ganska ny i sammanhanget men hon förtjänar mycket beröm för sin stabila insats.
– Hon skötte sig jättebra, säger Vanessa glatt.

Sanne Loranzen tillhör det danska juniorlaget som tävlat ihop sedan hon startade klubben i Esbjerg för fem år sedan. Sanne driver klubben med omkring 35 medlemmar. I Danmark finns cirka tio voltigeklubbar berättar hon. Klubbkompisarna sitter och ser mycket nöjda ut på bänken utanför tältstallet.
– Det har varit en riktigt go weekend, riktigt fint med allt nära, riktigt dejlig, säger Sanne på bred danska.

Det danska laget är oerhört nöjda med hela helgen, både arrangemanget och deras egna bedrifter.
– Vi har slagit våra egna rekord varje dag, stoltserar Sanne.

Nu fokuserar de båda föreningarna på att landa mjukt under starten på hösten och utvärdera tävlingshelgen. För Laholms juniorteam fortsätter träningarna flera gånger i veckan och det går att följa dem på instagram @laholmsjuniorteam. Även Caprifolen kommer blicka vidare. I föreningen sysslar de även med paravoltige för funktionshindrade och producerar egna musikaler och teaterföreställningar. Caprifolens motto är att vara en förening för alla.
– Vi kommer ha en föreställning i Örkelljunga på höstlovet och sedan rullar det på, säger Anette.