Carolina utlovar glitter och hjärterum

Carolina Söderman

Den 9 december bjuder Carolina Söderman tillsammans med sina medmusiker in till en konsert fylld av tradition, glitter och hjärterum. Det görs mitt i utställningslokalen på Birgit Nilsson Museum; bland sammetsdraperier, kuriosa och Birgits vackra klänningar som under föreställningen svävar likt änglar över publikens huvuden.

Det är fjärde året som Carolina arrangerar den här julkonserten på muséet och precis som tidigare år finns endast ett begränsat antal platser per föreställning.

Carolina Söderman kommer från Bjärehalvön och arbetar sedan 2006 på heltid som frilansande sångerska och musiker. Carolina är flitigt anlitad som solist och har både sjungit för kungafamiljen och i direktsänd TV vid ett flertal tillfällen.

Bjäreliv fick en pratstund med Carolina för att kolla av lite hur det känns nu inför konserterna och om julstämningen har anlänt ännu.

Vad är så speciellt med att ha konserten mitt i utställningslokalen?
– Allt! Den vackra miljön med all kuriosa i montrarna utmed väggarna, de gamla bjälkarna och kristallkronorna, sammetsdraperierna, Birgit Nilssons eleganta klänningar som svävar över publikens huvuden… Personligen känner jag väldigt starkt av Birgits närvaro, på ett bra sätt. Miljön inspirerar, mina sinnen skärps så fort jag kommer innanför dörrarna och det känns högtidligt att få sjunga och spela där.

Carolina Söderman
Tillsammans med sina vänner i bandet lovar Carolina julstämning.

Vad kan publiken förvänta sig?
– De som brukar komma till mina konserter kommer känna igen sig i hur det låter; text och sång i fokus i genomarbetade egna arrangemang. Konserten kan nog kallas traditionell, men jag älskar att blanda gammalt och nytt och drar alltid alla sånger genom mitt personliga musikfilter. Med hjälp av mina fina medmusikanter kan jag skapa precis de ljudIandskap som jag har i mitt huvud och som varje sång behöver och vill ha. I år blir alla texter på svenska. Några är mina egna, översättningar av utländska sånger som jag inte kunde hitta på svenska. Då fick jag ta saken i egna händer.

Du är infödd Bjärebo men lever på musiken och sjunger över hela landet – är det speciellt att uppträda på hemmaplan?
– Att skapa något och sedan presentera det för en publik som på hemmaplan till stor del består av vänner, gamla lärare, gamla elever, familj och tidigare kunder är tveeggat. Jag vet att de kommit för min skull, men jag kan få ett oerhört adrenalinpåslag i min iver att ge dem en så fin upplevelse jag kan. Det är nästan värre än nervositet samtidigt finns det ingen som hemmapubliken som kan få mig att lugna ner mig igen.

Vad händer annars just nu i livet och karriären?
– Livet är underbart, jag njuter och är så tacksam över att jag får musicera på heltid, vilket jag gjort i 12 år nu. Jag har också ynnesten att dela det med min man Janne som är trummis i orkestern, kapellmästare och medproducent. Vi delar allt och är både livskamrater och musikaliska partners.

Vad tycker du själv om julen förresten?
– Jag älskar julen! Jag är en sådan person som köper julnumret av alla de stora inredningsmagasinen och frossar i tingeltangel och levande ljus. Men alltid bara julsaker i rött, vitt och guld. Lite struktur får det ändå vara.

Vad önskar du dig i julklapp?
– Julkakor! Eftersom jag jobbar så mycket före och under julen hinner jag nästan aldrig baka.
För den som vill uppleva julstämningen med Carolina så finns biljetter att köpa via Bjäre Bokhandel.